130 nieuwe snelheid snelwegen
| 12:18 | Truckstar Redactie

130 nieuwe snelheid snelwegen

Met ingang van 1 september 2012 wordt 130 kilometer per uur de standaard snelheid op de Nederlandse snelwegen.

Dit betekent niet dat 130 overal de maximum snelheid wordt. Op sommige snelwegen zou de hogere snelheid de verkeersveiligheid in gevaar brengen, of wordt het milieu teveel geschaad.

Daarom wordt – vooralsnog – op bijna zestig procent van de Nederlandse snelwegen 130 kilometer per uur de maximum snelheid. Daarnaast gaat op vier van de vijf 80 kilometer-zones de snelheid omhoog naar 100 kilometer.

Vragen over verkeersveiligheid
Dit is goed nieuws voor de automobilist, maar of de verkeersveiligheid gediend is met de hogere snelheid is een tweede. Een hogere snelheid betekent een grotere afstand die overbrugd wordt in de één a twee seconden reactietijd, een langere remweg, en in een sneller rijdend voertuig zit meer kinetische energie, wat de gevolgen van een botsing erger maakt.

Kans op Duitse toestanden
Bovendien worden de snelheidsverschillen met het vrachtverkeer hoger, wat wellicht tot Duitse toestanden gaat leiden. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zullen elkaar sneller in de weg zitten, met meer onderlinge ergernis als gevolg.

Foto: 130 is nu al de nieuwe maximum snelheid op de A7 tussen Wognum en Zurich. (ANP)

1 Reactie
  1. Wanneer gaat de snelheid van vrachtwagens eens omhoog naar 90? Want laten we eerlijk zijn 80 is toch achterhaald!!! Vooral met de nieuwe remsystemen van tegenwoordig. Wij remmen nog beter als menig luxe auto

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie