100 Volvo XXL’s  in Noorwegen
| 17:00 | Truckstar Redactie

100 Volvo XXL’s in Noorwegen

In Noorwegen gelden andere regels voor de lengte van vrachtwagens. Dat biedt kansen voor langere truckcabines zoals de Volvo XXL. Inmiddels rijden er daar al 100 van in het Scandinavische land.

Busengdal bouw- en transportbedrijf uit Sunnmøre nam onlangs de sleutels in ontvangst van de honderdste Volvo met XXL cabine in Noorwegen. Het betreft een  luchtgeveerde FH 16 met 600 pk motor in combinatie met de welbekende I-shift versnellingsbak. De truck wordt vooral gebruikt in voor het transport van zware machines en bouwmaterialen en is zodoende goedgekeurd voor een maximum totaalgewicht van 70 ton.

De Volvo trekt een eveneens nieuwe uitschuifbare Faymonville dieplader, waarmee de totale lengte op maximaal 29 meter komt. Daarnaast wordt de truck ook ingezet voor het vervoer van kiptrailers waarvoor de truck is voorzien van diverse hydrauliek aansluitingen.

Gelukkige chauffeur op de XXL is Jens Petter Overå. Hij is al 25 jaar chauffeur maar dit is zijn allereerste ‘nieuwe’. En dat is er meteen een waar je mee thuis kunt komen: naast eerdergenoemde specificaties is de truck uitgerust met een Trux-lampenbeugel, extra lampen achterop de cabine, lichtbak in de grille, side skirts, koelkast en koffiezetapparaat. Om het comfort te verhogen in de toch al luxe cabine betaalde Jens uit eigen zak een paar extra zware luidsprekers.

Kangoeroe
Wie de truck van dichtbij bekijkt ziet op de grille de tekst ‘XXL nr 100 i Norge’ met daarachter een afbeelding van een kangoeroe. Dat is een knipoog naar Australië, de markt waar de verlengde Volvo cabine oorspronkelijk voor bedoeld was.

De vraag vanuit Europa naar de 245 millimeter langere cabine was echter groot en ook in Nederland rijden inmiddels een aantal van deze prachtige Volvo’s rond; enkele officieel verlengd door Volvo, enkele aangepast door Estepe in Heesch. Aan 100 stuks komen we echter bij lange niet. Dat komt vooral omdat trucks met dergelijke cabines met een standaard 13,60 meter trailer net niet binnen de geldende maximale lengtematen vallen. Toch jammer want extra leefruimte is altijd welkom! 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie