Zweedse minister tegen cabotagestop
| 11:31 | Truckstar Redactie

Zweedse minister tegen cabotagestop

In tegenstelling tot wat de Scandinavische branche-organisaties onlangs bepleitten, ziet de Zweedse Infrastructuurminister een cabotagestop niet zitten.

Dit zei minister Catharina Elmsäter-Svärd in antwoord op een oproep van de Nordic Logistics Association van 10 mei. Hierin vroegen de verenigde transport-organisaties uit Zweden, Noorwegen en Denemarken om een volledige cabotagestop tot maart 2013. De organisaties vrezen dat hun transportsectoren de concurrentie-aanval vanuit het voormalige Oostblok niet zullen overleven.

“Ten eerste wil ik duidelijk stellen dat het onacceptabel is als serieuze vrachtrijders pijn lijden omdat anderen zich niet aan de spelregels houden”, zegt de minister. “Los van welke nationaliteit of uit welk land men komt”.

“Echter, maatregelen om de cabotagemogelijkheden te beperken helpen in mijn ogen noch de transportsector, noch de opdrachtgevers in het transport, noch het milieu. Ik ben daarom niet van plan de cabotage te beperken”, aldus de minister.

Teleurgesteld
Sveriges Åkeriföretag is teleurgesteld: “Ik zie dat de minister de kern van het probleem begrijpt, maar niet heeft begrepen hoe acuut de situatie is”, zegt Johan Lindström van deze Zweedse transportorganisatie.

Hij en zijn Deense en Noorse collega’s vrezen dat een volledige beroepsgroep op dit moment kapot geconcurreerd wordt door bedrijven die met lage lonen-chauffeurs werken. Het risico bestaat dat de Scandinavische transportsector voorgoed verdwijnt, zo stelt men.

De organisaties hebben voorgesteld om nu een cabotageverbod in te laten gaan tot maart volgend jaar, een soort time out, om de eigen transportbedrijven weer wat te lucht te geven. Op 1 maart presenteren de Zweedse Rijkspolitie en Transportraad de resultaten van een onderzoek en een analyse van de Zweedse transportmarkt.

Bron: Trailer

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie