Zware overval vermoedelijk voorkomen
| 21:15 | Truckstar Redactie

Zware overval vermoedelijk voorkomen

Met het neerschieten en aanhouden van drie overvallers op de A58 in Zeeland heeft de politie waarschijnlijk een zware overval voorkomen.

Zo vermoedt de politie zelf. Op 24 januari was er namelijk informatie binnengekomen dat er mogelijk een overval zou worden gepleegd in Zuid-West-Nederland. Verschillende politiediensten waren daarom onder leiding van het Openbaar Ministerie in opperste staat van paraatheid gebracht.

Cruciale rol chauffeurs
Het kordate optreden van enkele vrachtwagenchauffeurs – die in Moerdijk lagen te slapen – is bij de aanhouding cruciaal geweest. Toen één van hen om 01:20 uur meldde dat zwaarbewapende mannen probeerden de chauffeurs te overvallen, besloot de politie direct tot grootschalige actie over te gaan.

Eén chauffeur startte onmiddellijk zijn truck en reed weg. De overvallers besloten eveneens te vluchten in hun eigen truck, een lichte bakwagen. Eerder zijn dergelijke trucks gebruikt bij andere zware overvallen.

Gericht geschoten
Dit voertuig werd rond 02.00 uur op de A58 gespot. De landelijke Aanhoudings- en Ondersteuningseenheid – een landelijk arrestatie-team – gaf de bestuurder een stopteken maar dit werd genegeerd. Daarop hebben de agenten gericht geschoten. De truck kwam tot stilstand, de overvallers raakten lichtgewond en konden ter plekke ingerekend worden.

Er zijn meerdere vuurwapens gevonden, zo heeft de politie nu bekend gemaakt. Eén daarvan is een automatisch wapen. Of er meer dan drie overvallers betrokken waren bij de overvallen op de slapende chauffeurs, is vooralsnog niet bekend.

Niet de eerste keer
De laatste tijd is Nederland geconfronteerd met meerdere gewelddadige overvallen op geldinstellingen en waardetransporten. Het voorkomen van overvallen en het vergroten van de heterdaadkracht staat nu hoog op de agenda van de politie. De regiokorpsen en het KLPD hebben daarom procedures ontwikkeld en capaciteit beschikbaar gesteld om snel en adequaat op signalen in te spelen.

Overigens waren de overvallers waarschijnlijk niet zo snel gevlucht als de chauffeurs niet zo snel gereageerd hadden, en had de politie niet zo snel kunnen ingrijpen.

Foto: De A58 op de plek van de aanhouding bij Krabbendijke, en een voor Truckstar-lezers bekende bergingstruck: de vijf-asige Terberg van Kuzee (zie Truckstar Speciale Voertuigen Special 2011). (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie