| 06:00 | Korneel Luth

Zware finale YETD begint vandaag

Het winnen van de Scania YETD-finale wordt geen ‘appeltje eitje’ voor onze Nederlandse kandidaat Danny Henskens.

Vandaag begint bij Scania in Södertälje de finale van de Scania Young European Truck Driver-competitie. En hoewel Danny Henskens gisteren samen met zijn familie een ontspannen reis naar Zweden had, en vrolijk en optimistisch de strijd ingaat, zal het niet makkelijk worden.

Twee dagen spannende strijd

De finale beslaat twee hele dagen, vandaag en morgen – zaterdag. Vandaag bestaat het programma uit een serie pittige onderdelen waaronder de zwaarwegende rit op de openbare weg.

Hier moeten de kandidaten zo zuinig mogelijk rijden, maar ook zo defensief mogelijk. Beide zaken leveren veel punten op. Daarnaast zijn er een voertuig-check, een ladingszekering-oefening, een eerste hulp-oefening en een drugs- en vermoeidheidstoets waarin de kandidaten hun kennis moeten demonstreren wat betreft zaken die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Zaterdag: het afvallen begint…

Gedurende deze dag valt niemand af. Maar op zaterdag gebeurt dat wel in de verschillende manoeuvreer-oefeningen. De dag begint met een achteruitrij-proef waarbij de eerste zes kandidaten zullen afvallen.

Fight the Fire

De overige achttien kandidaten gaan door naar de moeilijke oefening: ‘Fight the Fire’, waarbij kandidaten op een in scene gezet ongeluk afrijden en in de juiste volgorde de juiste maatregelen moeten treffen.

Zij zijn namelijk als professionele weggebruikers als eerste op de plek des onheils, iets wat elke chauffeur een keer kan meemaken. De vraag is dan, hoe parkeer je je truck, welke gevaarstekens plaats je, wanneer bel je het alarmnummer, wat doe je om je eigen veiligheid te waarborgen, hoe blus je de brand, etc. etc.

Knock the King en Super Z

Hierna gaan er nog maar negen kandidaten door naar de ‘Knock the King’-proef waarbij in een rechthoekig veld op alle vier de hoeken de middelste van drie palen omgetikt moeten worden. Hier strijden drie kandidaten telkens tegelijk tegen elkaar.

De drie winnaars gaan door naar de laatste proef, de ‘Super Z’. In een Z-vormig veld moeten de finalisten achteruit en vooruit rijden en opnieuw met de voorkant en achterkant links en rechts een serie palen omtikken. Wederom gaat het om de middelste palen.

Gaat er een andere om, dan moet de chauffeur uitstappen, die paal overeind zetten en weer verder gaan. Degene die dit als snelste doet, wint de YETD 2015 en wint daarmee een gloednieuwe Scania R-serie, ter waarde van een ton.

YETD: Martijn en Tom door
Zoals goed te zien is op deze foto van de finale van 2012, is het niet makkelijk. Dit is een deel van de ‘Super Z’ waarbij hier met de linkerachterhoek de rode paal om gestoten moet worden. 

Beste kansen voor Danny tijdens manoeuvreer-oefeningen

Volgens Jasper Bos van Scania Nederland – de begeleider van Danny Henskens, liggen bij deze oefeningen de beste kansen voor Danny.

Danny Henskens wint NL-finale YETD
Danny hield het hoofd koel tijdens de zwaarbevochten Nederlandse finale, en gaf daarmee zijn visitekaartje af.

Kijk op zaterdag via Truckstar.nl live mee met deze finale. We zenden via een live-feed van Scania de finale rechtstreeks uit via het bovenste nieuwsbericht op onze website. Kijken kan vanaf 13:50 uur!

In totaal 26 kandidaten

Danny neemt het op tegen 25 andere kandidaten uit Noord-, West-, Zuid- en Oost-Europa. Sommigen van hen zijn ‘oud’-gedienden en hebben in eerdere finales al eens laten zien wat ze waard zijn.

Zo doet de Zweedse kandidaat Andreas Söderström onieuw mee, de winnaar van 2010. En ook de nummer twee van de finale van 2010, de Duitser Patrick Schildman is weer terug. De Fransman Stephan Lacombe streed in 2012 mee, en ook hij kent het klappen van de zweep.

Familie moedigt Danny aan

Danny staat er gelukkig niet alleen voor. Hij wordt gesteund door zijn vriendin, zijn zoontje, zijn beide ouders en zijn schoonmoeder, die allemaal meegereisd zijn naar Zweden. Uiteraard steunt ook Truckstar Danny, en volgen we zijn verrichtingen op de voet. En dat kun jij ook doen door zaterdag live vanuit Nederland mee te kijken!

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie