Zuinige Amerikaan
| 11:00 | Truckstar Redactie

Zuinige Amerikaan

Ook in Amerika telt iedere druppel diesel. Freightliner heeft daarom een superzuinige Cascadia ontwikkeld.

Met de Cascadia Evolution, zoals ie heet, heeft Freightliner een verbruiksbesparing van zeven procent gerealiseerd ten opzichte van de huidige Cascadia. Twee trucks met ieder 34 ton totaalgewicht verbruikten 22 liter op honderd kilometer tijdens een week testen in Amerika.

Dwars door de VS
De tour begon op 17 mei in San Diego, California en eindigde op 23 mei in Gastonia, North Carolina. De 2.400 mijl, bijna 4,000 km, liepen dwars door de VS, over verschillende soorten terrein. Per dag werd er tussen de 250 en 425 mijl gereden, (400 en 685 km). De trucks reden met een gemiddelde snelheid van of 62 mijl per uur (100 km/h).

Na elke dag werd het verbruik berekend door ‘Automotive Testing and Development Services’ (ATDS), een onafhankelijke, third-party auditor die gespecialiseerde meet-apparatuur gebruikte. Uiteindelijk kwam men op een verbruik van 9.31 miles per gallon uit, ofwel 22 liter op honderd kilometer. 

Nieuwe DD15-motor
Volgens Martin Daum van Freightliner zijn de opmerkelijke verbruikscijfers vooral te danken aan de nieuwe Detroit Diesel DD15-motor. Deze 14,6 liter zes-cilinder heeft BlueTec-technologie van Daimler en voldoet aan de Euro 6-norm. De auto’s hadden beide de automatisch schakelende Detroit DT12-bak, met twaalf versnellingen. Er waren speciale banden gemonteerd voor een lage wrijving en de auto’s waren voorzien van de nodige aerodynamische hulpmiddelen.   

De truck en de nieuwe Detroit Diesel-motor komen volgend jaar op de markt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie