Vrouwen
| 07:50 | Bert Mateboer

‘Vrouwen zijn net iets beter’

Is er veel verschil tussen mannen en vrouwen als het op het rijden met een truck aankomt? De dames die meedoen aan de Ladies Day in Barneveld vinden van niet: vrouwen kunnen het even goed als mannen. “Vrouwen zijn net iets beter”, zegt instructeur Wim Hardeman zelfs.

Als vrouwen net zo goed zijn als mannen, waarom dan een speciale Ladies Day voor het behalen van code 95? “Dat leek ons gewoon een leuk idee”, zegt initiatiefneemster Christa Trommel uit Tiel. “Vijf jaar geleden kwam dat idee spontaan op en er reageerden zoveel mensen op Facebook dat we meteen hebben gekeken of we het konden realiseren.”

Stukje praktijk

Dat lukte prima met behulp van Frits van Amerongen, eigenaar van verkeersschool FVA uit Barneveld. Hij organiseerde een chauffeursdag waarbij de dames in de ochtend theorie krijgen, bijvoorbeeld over de digitale tachograaf of levensreddend handelen, en ’s middags een stukje praktijk. Hij laat de dames dan een stukje rijden met een schamelaanhanger of met een tot dertig meter uitschuifbare oplegger. Of hij laat ze oefenen met brandblussers en sneeuwkettingen. Ze sluiten de dag af met een barbecue.

De reacties van de dames zijn heel positief. “Het is altijd heel gezellig”, zegt Anneke van Genderen uit Hank, die in het internationaal tanktransport zit. Ze is de hele week van huis. “Je zit normaal in een mannenwereld, dus wat is er dan leuker om eens als vrouwen onder elkaar te zijn en elkaars ervaringen te horen”, zegt ze. “Als vrouwen onder elkaar praat je toch over andere onderwerpen en maak je andere grapjes”, vult Renate Tienkamp aan. Ze is al sinds 1991 chauffeur. “Ik kom uit een chauffeursfamilie, maar mijn ouders wilden dat ik naar de landbouwschool zou gaan”, vertelt ze. Dat heb ik ook gedaan, maar daarna ben ik zo snel mogelijk het transport in gegaan.”

Presentatie

De dames ervaren nauwelijks dat ze als vrouw in het transport worden gediscrimineerd. “Het hangt er heel erg van af hoe je jezelf presenteert”, vindt Alida Vellinga uit Ede. “Als je op een gezellige manier ergens binnenkomt, word je ook zo behandeld. Als je ergens heel stoer binnenkomt, verwachten ze van je dat je ook heel stoer bent.”

“Ik ben een beetje klein van stuk”, zegt Patricia Weerdesteijn uit Woudenberg, “en ik kom bij het laden of lossen wel eens wat lengte te kort. Dan roep ik gewoon: wie wil mij even een armpje lenen? Dan is er altijd wel een man die me komt helpen en is er niemand die daar flauwe grappen over maakt”, aldus Patricia.

Tekst gaat hieronder verder.


Lees het gehele verhaal in Truckstar 9.


Droom waarmaken

Belinda Dudink uit Onderdijk vindt wel dat het beroep van chauffeur soms wat wordt onderschat door vrouwen. Sinds vijf jaar rijdt ze met haar man Carlo Commandeur (en hond Djill) dubbelbemand. Ze vervoeren bloemen en planten naar Frankrijk en Spanje. “Het is gewoon kneiterhard werken”, zegt ze. Toch wil ook zij niet anders meer. “Het was mijn kinderdroom om chauffeur te worden en die heb ik waargemaakt.”

Het is een gezellige boel als we op zaterdagmiddag wat foto’s maken. Instructeur Wim Hardeman heeft af ten toe moeite de dames stil te krijgen, zodat hij wat uitleg kan geven over de zwaartransportcombinatie die klaar staat voor een proefrit. “Als ze eenmaal stil zijn, luisteren ze heel aandachtig en zijn ze heel serieus”, zegt Wim. “Vrouwen nemen het beter op dan mannen, is mijn ervaring. Bij het rijden zijn ze defensiever: daardoor zijn ze net iets beter.”

2 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie