VOSA waarschuwt chauffeurs
| 14:57 | Truckstar Redactie

VOSA waarschuwt chauffeurs

De Britse wegtransport-inspectiedienst VOSA waarschuwt chauffeurs in een nieuwe campagne nooit een magneet te gebruiken.

Door een magneet op de versnellingsbak te plaatsen, registreert de digitale tachograaf in de meeste gevallen geen gegevens meer en dat is fraude.

De digitacho is een ongeliefd ding bij verreweg de meeste chauffeurs en sommigen komen in de verleiding een magneet op de versnellingsbak te plaatsen. Dit is een truc die bij iedereen bekend is, en waar in alle Europese landen hard op wordt gestraft. Groot-Brittannië is geen uitzondering.

Nieuwe campagne
Vanaf 8 augustus begint de VOSA met het uitdelen van folders waarin chauffeurs gewaarschuwd worden voor de gevolgen van het sjoemelen met de tachograaf en het gebruik van de magneet. De folders worden uitgedeeld in diverse talen.

“De afgelopen jaren is het aantal magneten op vrachtwagens schrikbarend gestegen”, zegt Phil Stokes van de VOSA. “Eén op de zes doden op onze motorways is het gevolg van vermoeidheid. We weten allemaal waarom het zo gevaarlijk is om oververmoeid achter het stuur te zitten. Vermoeide bestuurders veroorzaken ongelukken, en mensen komen erdoor om het leven”, aldus Stokes.

“Onze boodschap naar chauffeurs van alle nationaliteiten is: Laat je niet in de verleiding brengen.”

Hoge straffen
“Chauffeurs moeten zich realiseren dat op het gebruik van een magneet een boete van maximaal 5.000 pond staat en twee jaar gevangenisstraf”, waarschuwt Stokes.

In 2010 stuitte de VOSA op 438 gevallen van fraude bij het registreren van de rust- en rijtijden. Bij veel van deze fraudegevallen was er een magneet in het spel. De Britse Verkeersofficier van Justitie kan tevens de transportvergunning van Britse transportbedrijven intrekken, wat de afgelopen jaren een aantal keer gebeurd is.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie