Volvo laat nieuwe FE en FL zien
| 11:52 | Truckstar Redactie

Volvo laat nieuwe FE en FL zien

Volvo presenteert vandaag de nieuwe FE en FL.

In dezelfde opvallende stijl als de FH en FM, lanceert Volvo nu ook de lichtere truckrange van de FE en FL-series.

Aan het front is die stijl meteen herkenbaar, en ook in het vernieuwde interieur herkennen we de nieuwe Volvo-lijn terug. Bovendien voldoen ook deze trucks aan de Euro 6-norm, en is er een nieuwe 5 liter 4 cilinder motor.

Lampen
Het nieuwe koplampontwerp en de opvallende dagrijlichten benadrukken ook de familiebanden met de andere nieuwe Volvo-truckmodellen. De lampen zijn geïntegreerd in de nieuwe bumper. Deze bestaat uit drie gedeelten met stalen hoekstukken die zorgen voor extra duurzaamheid en goedkopere reparaties bij kleine aanrijdingen en krassen.

Volvo laat nieuwe FE en FL zien
Als vuilniswagen is de FE een populaire truck geworden, en zal dat als de nieuwe FE blijven.

Op het dashboard zijn de instrumenten duidelijker afleesbaar. “We hebben ons gericht op alle details die al goed waren en we hebben deze nog beter gemaakt”, zegt Volvo-designer Rikard Orell.

Volvo laat nieuwe FE en FL zien
Sommige lijnen zijn nog herkenbaar.

Ook de stoelen zijn beter. Die zijn namelijk nieuw en hebben de veiligheidsgordel geïntegreerd. De stoel is tevens versterkt en verankerd in de vloer, wat betekent dat de chauffeur een veiligere werkplek heeft gekregen.

Veiligheid is sowieso een belangrijk punt bij Volvo, en daarom is ook het zicht naar buiten optimaal, zo legt Claes Nilsson, topman van Volvo Trucks uit. Men kan kiezen uit diverse voor- en zijspiegels, wat in combinatie met de mogelijkheid om extra zij-, achter- en portierruiten toe te voegen, ook bijdraagt aan een uitstekend zicht naar alle kanten voor de chauffeur.

Nieuwe D5 en D8-motoren
De 5,1 liter D5-motor heeft zoals gezegd vier cilinders en heeft vermogens van 210 pk en 240 pk met koppels van 800 Nm en 900 Nm respectievelijk.

Daarnaast is er een nieuwe 7,7 liter 6 cilinder-motor, de D8. Die heeft 250 pk, 280 pk en 320 pk, met koppels van 950 Nm, 1050 Nm en 1200 Nm.

“Omdat ook bij lage toerentallen snel het gewenste koppel kan worden geleverd, zijn beide motoren bij uitstek geschikt voor snel, comfortabel en veilig rijden in steden en voorsteden”, legt Rudy Houtmeyers uit. Hij is Strategic Product Manager Medium Duty Vehicles bij Volvo Trucks.

Euro 6
Om de uitstoot van zaken als fijnstof en NOx binnen de Euro 6-perken te houden, past men een combinatie van SCR (nabehandeling met AdBlue) en goekoelde EGR (uitlaatgas-recirculatie) toe, samen met een deeltjesfilter en variabele turbo-geometrie.

Voor de nieuwe FE is nu ook de I-Shift automatisch schakelende bak beschikbaar als optie. Die kan speciale distributie-software krijgen.

12 tons FL
Volvo Trucks heeft ook een unieke 12-tons versie van de Volvo FL ontworpen. Met de 4-cilinder D5 met 240 pk, speciaal geoptimaliseerde I-Sync-versnellingsbak en een gewicht dat 500 kg lager is dan een vergelijkbare truck met een 6-cilinder motor, is dit volgens Volvo een zeer competitief model.

“De nieuwe 12-tons truck is een sterke rivaal in het grootste middelzware segment. De truck is lichter, lager en scherp geprijsd. Zowel de productiviteit als de efficiency van de klant nemen toe omdat de chauffeur beschikt over betere werkomstandigheden”, zegt Tobias Bergman, Product Manager Distribution and Refuse Segment bij Volvo Trucks.

Andere markt
De markt voor distributietrucks als de FE en FL is een heel andere dan die voor zware distributie-trucks of lange-afstandtrucks.

“Veel eigenaren van een Volvo FE en Volvo FL hebben de trucks een lange tijd in bezit en geven er de voorkeur aan dat wij verantwoordelijk zijn voor het op de weg houden van de truck”, zegt Pernilla Sustovic, Segment Manager Distribution and Refuse bij Volvo Trucks.

Volvo biedt daarom voor de nieuwe FE en FL een uitgebreid service-aanbod aan. Het hoogste niveau – het Volvo Gold Contract – omvat onderhoud, reparaties en de hoogst mogelijke beschikbaarheid.
 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie