| 20:14 | Bert Mateboer

Veilig rijden met ‘nachtmodus’

In de nachtmodus van Volvo Trucks kan met één klik alle overbodige achtergrondverlichting op het dashboard worden uitgeschakeld. De modus is bedoeld om het rijden in het donker prettiger en veiliger te maken.

Volgens Volvo is 90 procent van alle ongevallen met trucks te wijten aan menselijke factoren, zoals vermoeidheid, slaperigheid of onoplettendheid. Als in het donker wordt gereden, kunnen de weerspiegeling en schittering van de dashboardverlichting ongewenste afleidingen veroorzaken. Voor chauffeurs kan dit de vermoeidheid versterken en de aandacht afleiden.

“Het menselijk oog is zeer gevoelig voor licht en zelfs wanneer de chauffeur zich op de weg concentreert, kan de dashboardverlichting storend werken omdat het licht zichtbaar is in het blikveld van de chauffeur”, aldus Jonas Nordquist van Volvo Trucks.

Zelfs de dashboardverlichting kan storend werken

Met een druk op de knop kunnen chauffeurs de nachtmodus activeren. De nachtmodus schakelt onmiddellijk alle overbodige dashboardverlichting uit met uitzondering van de snelheidsmeter en de toerenteller. De verlichting van alle andere schakelaars en bedieningen wordt ook op de laagste stand gezet, maar alle veiligheidssystemen en chauffeurswaarschuwingen blijven wel werken.

Het resultaat is dat het dashboard minder fel licht afgeeft en minder weerspiegelt in de voorruit, zodat chauffeurs zich beter op de weg kunnen concentreren. De modus is met name bedoeld voor het internationaal transport waarbij vaak in het donker wordt gereden en voor achteruitrijden en manoeuvreren bij slechte weersomstandigheden of in lastige situaties zoals het aan- of loskoppelen van trailers. De lichten worden dan niet weerspiegeld in de spiegels.

Z0nder nachtmodus

 

Met nachtmodus

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie