Vanavond: Zembla over ADR op Nederland 2
| 15:42 | Truckstar Redactie

Vanavond: Zembla over ADR op Nederland 2

Vakbekwaamheid van Oost-Europese ADR chauffeurs onder de loep.

Documentaireprogramma Zembla besteedt vrijdagavond 11 oktober aandacht aan het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Het programma onderzocht hoe het gesteld is met de naleving van veiligheidsregels bij transporteurs van gevaarlijke stoffen die werken met Oost Europese chauffeurs. Daarvoor gingen de documentairemakers onder andere langs bij bedrijven als Den Hartogh uit Rozenburg en Van den Bosch uit Erp.

Op de naleving van ADR-regels wordt volgens het programma nauwelijks toezicht gehouden. 
Controle door de Inspectie Transport en Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt slechts bij 1 procent van al het vervoer van gevaarlijke stoffen te geschieden. 

Chauffeurs moeten in het bezit zijn van een Europees ADR-diploma maar in de praktijk blijkt dat document niet op echtheid te controleren. Resultaat is een florerende handel in valse diploma’s. Zembla toont onder andere een Poolse chauffeur die alleen door betaling van een geldbedrag in bezit kwam van een ADR-certificaat.  

Ook is er volgens Zembla slechts beperkt controle op de kwaliteit van de opleidingen in Oost-Europa.

De documentaire met de titel ‘Explosief Transport’ is vanavond om 21.20 uur te bekijken bij de VARA op Nederland 2. 

Foto: Zembla

2 Reacties
  1. ik heb het progamma gezien en het is belachelijk hoe de grote mannen van deze transport-ondernemingen de regels aan hun laars lappen! Zo gaat de hele transport branche kapot!!straks zijn ook wij de nederlandse chauffeur overbodig als dit soort praktijken niet stopt!!!!!!!!!!!!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie