kempen truckstar legends
| 14:10 | Robert Servaas

Truckstar Legends: Scania 141 van Peter Kempen

De opvallende Scania 141 torpedo van Peter Kempen staat bij velen nog op het netvlies gebrand. Niet voor niets werd de showtruck in 1984 de Mooiste Truck van Nederland. We spreken Peter Kempen (69) telefonisch, want door corona is reizen niet mogelijk.


Nu te bestellen in de reeks Truckstar Legends: Scania 141 van Peter Kempen!


Peter woont al jaren op Tenerife, waar het klimaat beter is voor zijn gezondheid. De herinneringen aan zijn Scania zijn echter nog springlevend. “Al in 1976 begon ik als eigenrijder met een DAF. Ik reed onder meer voor Buitelaar in Leidschendam, maar deed ook ritten Italië en later zelfs naar het Midden-Oosten.”

‘Het moest een neus worden’

Op dat soort ritten is Peter wel vijf tot zes weken onderweg. Dat breekt hem op een gegeven moment wat op en via oude contacten kan hij charter gaan rijden voor Duynie uit Alphen aan den Rijn. “Dat was een goede opdrachtgever, waardoor ik in 1980 besloot mijn droomauto te laten bouwen. Omdat ik gek ben van Amerika en de trucks daar moest het een neus worden. Zo kwam ik uit bij die Scania 141, die ik bij Hondebrink liet voorzien van een hoog dak. De opbouw is helemaal mijn eigen ontwerp geweest. Hij was net op tijd klaar voor de eerste Truckstar-show in Leiden”, vertelt Peter. Op één van de foto’s van dat eerste Truckstar Festival is de Scania met zijn hoge dak, staande uitlaten en veel chroom ook te zien.

peter kempen tekno

Mooiste Truck van Nederland

Vier jaar later vindt Peter het tijd om de Scania een make-over te geven. De basiskleur wordt blauw-metallic met een bijzonder ruitjespatroon er overheen. Als inspiratie voor de special paint-afbeeldingen op de cabine dienen de molens rondom Peters geboortedorp Aarlanderveen. Het ontwerp van de nieuwe look komt van kunstenaar Joris Poot en maakt van de Scania nog meer een echte blikvanger. Het verse uiterlijk weet ook de jury van de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland te overtuigen, want in 1984 wint de fraaie Scania deze titel. “Dat was een mooi moment, echt een bevestiging”, zegt Peter daarover. Hij rijdt ermee tot 1986, waarna zijn gezondheid hem dwingt om bij Duynie op de planning te gaan werken. “De Scania schijnt nog te bestaan, maar naar ik hoor is er niets meer van over”, klinkt het met weemoed in zijn stem.

peter kempen 1984

In 1984 won Peter Kempen de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland.

Longline

In 1992 vertrekt Peter voor het eerst naar Tenerife, waar het klimaat beter is voor zijn artritis. “In 2003 voelde ik me echter zo goed dat ik toch weer op de vrachtwagen wilde. Tja, het bloed kruipt…”, zo vertelt hij. Dat Peter weer eigenrijder wordt, staat buiten kijf. Dat de nieuwe vrachtwagen weer iets bijzonders moet worden ook, vandaar dat Peter een Scania 164 torpedo koopt en die bij Ematra in Barneveld laat opbouwen. Dat verlengt de cabine tot een Longline en voorziet het interieur onder meer van een keuken, toilet en douche. “Schitterend ding, man”, zegt Peter. “Ik heb daar jarenlang charter mee gereden voor Eikelenboom. De V8 onder de neus was opgepept van 580 naar 640 pk.”

Door een faillissement moet de Scania na ruim vier jaar weg en kan Peter bij zijn vroegere opdrachtgever Duynie weer in loondienst aan de slag, totdat zijn gezondheid hem na enkele jaren alsnog dwingt om terug te gaan naar Tenerife. “Ach, ik heb in vroeger jaren misschien ook wel wat roofbouw gepleegd op mijn lichaam”, verklaart hij zijn medische toestand. De passie voor het vak is echter nog steeds aanwezig en Peter volgt alle ontwikkelingen op de voet. Realistisch is hij echter ook. “De romantiek is wel een beetje verdwenen”, zegt hij, “maar gelukkig heb ik de goede tijd nog meegemaakt.”

Miniatuur 1:50

De Scania 141 torpedo wordt nu door Tekno uitgebracht in miniatuur in de serie Truckstar Legends. Uiteraard zijn alle details aanwezig, van het bijzondere spuitwerk tot alle accessoires als luchthoorns en staande uitlaten. De Truckstar Legends zullen worden geproduceerd in een beperkte oplage en worden geleverd in een speciale Legends-doos met een genummerd certificaat.

Truckstar Legends

De Scania 141 torpedo wordt nu door Tekno uitgebracht in miniatuur. Uiteraard zijn alle details aanwezig, van het bijzondere spuitwerk tot alle accessoires als luchthoorns en staande uitlaten.

De Scania 141 is nu te bestellen via www.tekno.nl en wordt leverbaar rondom het Truckstar Festival in 2021. De vijfde truck in de Truckstar Legends-reeks kost € 125,-. Roadcardhouders betalen slechts € 115,-. De prijzen zijn exclusief verzendkosten.

In de Truckstar Legends-reeks zijn in 2021, en verder, nog meer modellen te verwachten. Denk hierbij aan de Volvo F16 van Van der Wouw en de Scania van Piet van Drunen.

5 Reacties
  1. Ik heb foto’s van de rode Scania toen ik bij HYVA in Alpen a d Rijn werkte . hij was daar voor Hydro onderhoud.
    Heb ook een serie dia’s van de Scania bij de molenviergang in Aarlanderveen toe hij helemaal klaar was.
    Mijn overleden oom ( Jaap Burger ) werkte toen ook bij Spuiterij J Poot aan de Eikenlaan.
    Ik werkte toen aan de overkant bij Tautliner Europa late W van Dam Carrosserieën

  2. Peter weet donders goed waar zijn auto gebleven is. Met de Scania longline stond hij op Achthoven te praten met Hennie en zeiden ze voor de gein dat die ook in de neuzencollectie zou komen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie