R. Nagel
| 13:56 | Arjan Olsthoorn

Transportbedrijf R. Nagel neemt elektrische DAF CF in gebruik

Het wagenpark van Transportbedrijf R. Nagel B.V. uit Oude Meer is op bijzondere wijze verrijkt. Sinds afgelopen zomer heeft het bedrijf een DAF CF Electric in gebruik.

Transportbedrijf R. Nagel wordt volgend jaar vijfentachtig, maar is mobieler dan ooit. Het bedrijf vervoert vooral gepalletiseerde goederen van en naar Schiphol, in een straal van zo’n tweehonderd kilometer. Dat gebeurt met ongeveer honderd voertuigen, met name trekkers met opleggers.

De DAF CF Electric is een zeldzaamheid op de Nederlandse wegen. Toch durfde de Noord-Hollandse transporteur de stap naar een alternatieve aandrijving te zetten. Directeur Erik Nagel: “Ik heb goed nagedacht over de toekomst. En over de ontwikkelingen in onze sector. Zero emissie wordt de toekomst. Daar houden we natuurlijk rekening mee.”

Wens van de klant

“Tegelijkertijd had een belangrijke vaste klant van ons de wens om voor hun vrachten een zero emissie-voertuig in te zetten. Vervolgens hebben we ons georiënteerd op de markt. Al snel kwamen we bij DAF uit. Een merk waarmee we vertrouwd zijn en dat bovendien snel de gewenste CF Electric kon leveren via onze huisleverancier Truckland. Met Truckland werken we al lange tijd samen. Zij voorzien ons altijd van uitstekende voertuigen en service en hebben ruime kennis op het gebied van elektrische voertuigen, dus de keuze was logisch.”

Sceptisch en enthousiast

De elektrische DAF is sinds afgelopen juli in gebruik. Erik Nagel: “De ervaringen zijn erg positief en de chauffeurs stappen met een brede lach in en uit. Sommige chauffeurs waren van tevoren wat sceptisch; zij zweerden bij een dieseltruck. Na het maken van hun eerste kilometers in de CF Electric zijn ze stuk voor stuk om. De wagen is erg stil en schokt nauwelijks bij het automatisch schakelen. Je trekt op en op accelereert op comfortabele, soepele wijze tot het bereiken van de kruissnelheid. Deze truck gedraagt zich iets anders dan een diesel, tijdens het remmen genereert hij namelijk energie en dat is even wennen. Maar dat hebben onze chauffeurs zo onder de knie.”

Lees ook: DAF XD is International Truck of the Year 2023

Actieradius

Een veelgenoemde reden om (nog) niet over te stappen op een elektrisch voertuig is de actieradius. Voor de mensen van R. Nagel is dit evenwel geen obstakel, vertelt Erik. “De actieradius van onze CF Electric is 200 kilometer. Dit voertuig wordt vooral ingezet voor kortere ritten in de buurt van Schiphol, dus met tweehonderd kilometer kunnen wij prima uit de voeten. ’s Avonds sluiten we de lader aan en de volgende dag kunnen we weer vooruit. Ik ben dik tevreden; deze wagen past perfect in onze ambities!”

Nagel is zelfs zó enthousiast dat de volgende elektrische truck al in bestelling staat. Volgens de directeur is dat voorlopig niet de laatste. “We hebben een duidelijk doel: in 2030 moet minimaal de helft van ons wagenpark elektrisch zijn. De aanschaf van deze eerste DAF CF Electric is dus nog maar het begin.”

R. Nagel

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie