Chauffeur beroofd van truck
| 17:41 | Truckstar Redactie

Training tegen criminaliteit

In de strijd tegen transportcriminaliteit heeft TLN een nieuw wapen ontwikkeld: een training voor
chauffeurs.

Chauffeurs zijn geregeld slachtoffer van criminaliteit, soms ook met ernstige gevolgen. Chauffeurs kunnen echter ook veel doen in de preventieve sfeer. Je kunt namelijk verdachte situaties zien en alszodanig herkennen, ze vermijden, kentekens opschrijven en eventueel alarm slaan.

Wat te doen bij…
Maar met de training, die ‘Beveiliging en Bewustwording’ heet, leer je veel meer, zoals hoe te voorkomen dat jij doelwit wordt van een beroving of overval, wat te doen bij aggressie, wat te doen tegen illegalen die met jouw truck meeliften, hoe te voorkomen dat je drugs in je auto krijgt, of in de lading en hoe je omgaat met bepaalde gegevens.

Niemand hoeft namelijk te weten wat jij vervoert. Met de wetenschap van waar jouw lading uit bestaat, inclusief je vrachtbrieven, moet je in veel gevallen voorzichtig omgaan. En zo kunnen relatief simpele adviezen en handelingen in de praktijk een boel ellende schelen.

Gevoel van veiligheid
Met de training wil TLN het gevoel van veiligheid onder de chauffeurs verhogen, en de kans verkleinen dat een chauffeur en de lading iets gebeurt.

Transportcriminaliteit is een groot probleem in Europa. Diefstal van voertuigen en/of lading zijn aan de orde van de dag. In Europa zijn de laatste 7 jaar zo’n 1.200.000 voertuigen gestolen. Daarvan waren gemiddeld 20% vrachtauto’s. De totale waarde van de  ladingdiefstallen lag in Europa op 8.2 miljard euro. Circa 350 miljoen euro hiervan betrof Nederland. In gevallen van transportcriminaliteit is de chauffeur het slachtoffer. Lading- en voertuigdiefstal, overvallen, aanhouding door nepagenten en zelfs ontvoering zijn incidenten waar chauffeurs de afgelopen jaar mee te maken hebben gehad. TLN wil chauffeurs en ondernemers helpen zich hier beter tegen te wapenen.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie