| 07:59 | Rik Werner

Tol op Vlaamse provinciale wegen om sluipverkeer tegen te gaan

Chauffeurs die regelmatig België aandoen gaan vaker tolwegen op hun route tegenkomen. Vlaanderen gaat haar kilometerheffing voor vrachtverkeer uitbreiden naar provinciale wegen, om sluipverkeer tegen te gaan. Dat melden verschillende Vlaamse media.

Onderzoekers constateerden op 73 routes een ‘significante stijging’ van het vrachtverkeer als gevolg van de kilometerheffing, zo staat te lezen in een evaluatie van de Vlaamse overheid, waaruit Belgische media citeren. Op zes provinciale wegen wordt de heffing al vanaf 1 januari 2018 ingevoerd. In Wallonië werd het aantal tolwegen eerder dit jaar al uitgebreid om sluipverkeer te ontmoedigen.

GPS-kastjes

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is er niet over te spreken dat België het aantal tolwegen uitbreidt, terwijl het bijbehorende controlesysteem met gps-kastjes nog steeds te wensen overlaat. De brancheorganisatie ziet liever dat het controlesysteem naar behoren functioneert.

Boete

De kilometerheffing voor vrachtwagens is sinds vorig jaar april bij onze zuiderburen van kracht. Chauffeurs klagen veel over slecht werkende gps-kastjes, waardoor ze volgens hen soms ten onrechte 1.000 euro boete moeten afrekenen. De maatregel leverde België in het eerste jaar 648 miljoen euro op, waarvan Nederlandse transportbedrijven 11 procent bijdroegen.

Lees ook: Regeerakkoord bevestigt snelle invoering kilometerheffing trucks. 

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht. 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie