kilometerheffing
| 14:11 | Rik Werner

[UPDATE] Regeerakkoord bevestigt snelle invoering kilometerheffing trucks

Het nieuwe kabinet, Rutte III, wil ‘zo spoedig mogelijk’ een kilometerheffing voor vrachtverkeer invoeren. Dat staat te lezen in het zojuist gepresenteerde regeerakkoord, bericht het ANP vanmiddag.

De NOS onthulde enkele weken geleden al dat de formerende partijen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie) de invoering van kilometerheffing voor trucks overwogen. Het registratie- en betalingssysteem moet gelijk zijn aan die in het buitenland zodat vrachtwagens geen extra apparatuur nodig hebben.

Transportsector

De inkomsten die hieruit voortvloeien, moeten terugkomen in de transportsector. Dat gaat gebeuren via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtwagens. De VVD heeft zich lang verzet tegen een vorm van kilometerheffing. Demissionair VVD-minister Melanie Schultz van Infrastructuur zei onlangs nog er niets in te zien. In steeds meer landen wordt een vorm van kilometerheffing ingevoerd. Het gebeurde min of meer al in onze buurlanden België en Duitsland, waar op veel wegen een ‘LKW-Maut’ van kracht is. Vanaf 1 juli 2018 geldt de LKW-Maut overigens op alle Duitse wegen. Daarmee is bij onze oosterburen in feite vanaf die datum rekeningrijden voor vrachtverkeer van kracht.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie