TLN enquete: hoge dieselprijs zorgt voor zware druk
| 17:17 | Truckstar Redactie

TLN enquete: hoge dieselprijs zorgt voor zware druk

Hoge dieselprijzen, krimpende volumes, toenemende concurrentie en sterke prijsdruk zetten de transportsector flink onder druk.

Dat concludeert Transport en Logistiek Nederland naar aanleiding van een enquête onder haar leden over de gevolgen van de hoge dieselprijzen. Volgens TLN is sinds januari 2009 de brandstofprijs met maar liefst 56 procent gestegen en dat maakt de kosten voor diesel veruit de hoogste kostenpost naast arbeidskosten.

Ondanks dat ongeveer 70 procent van de circa 6000 ondervraagden gebruik maakt van zogenaamde brandstofclausules om risico’s van tussentijdse prijsstijgingen af te dekken, ondervindt 80 procent van transportondernemers problemen door de hoge dieselprijzen. Ze maken zich zorgen over het bedrijfsresultaat, ook omdat opdrachtgevers vaak afwijken van gemaakte afspraken rondom brandstofprijsverhogingen, aldus TLN.

Bouwen aan duurzame relatie
“Een zorgelijke ontwikkeling. Zeker in een tijd waarin de winstmarges voor de sector zeer laag zijn en veel ondernemers moeite hebben hun hoofd boven water te houden”, aldus TLN voorzitter Alexander Sakkers.  TLN roept daarom zowel opdrachtgevers als transportbedrijven op om gezamenlijk hun verantwoordelijkheid te nemen en in te zetten op een duurzame relatie.

Op donderdag 29 maart besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan de hoge dieselprijzen en de gevolgen daarvan voor transportondernemers. 

Foto: dieselprijs bij een willekeurig tankstation op 30 maart 2012

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie