Te Baerts: 'Trucks rijden weer'
| 15:03 | Truckstar Redactie

Te Baerts: ‘Trucks rijden weer’

Acht van de negen voertuigen van transportondernemer Te Baerts uit Horst die vaststonden aan de Roemeense grens, rijden inmiddels weer.

Sjaak te Baerts: “Acht trucks rijden inmiddels weer. Onder begeleiding van de Roemeense gezondheidsdienst en douane mogen de auto’s hun lading gaan lossen op de originele losadressen. Auto nummer negen moet nog blijven staan omdat Roemeense televisieploegen de situatie willen filmen.”

Vanaf zaterdag stonden de trucks van transportondernemer Te Baerts vast bij drie Roemeense grenzen op verdenking van aanwezigheid van de plantenbacterie ‘Erwinia carotovora’. In afwachting van laboratoriumonderzoek hield de Roemeense douane de trucks vast.

Te Baerts: “Over de resultaten van dit onderzoek is nog niets bekend. Maar wij zijn in ieder geval blij dat we verder kunnen. Wel is ons verteld dat controles de komende tijd streng zullen blijven. Bloemenauto’s mogen alleen onder begeleiding naar hun losadressen.”

Uitstel
Het vrijgeven van de trucks komt kort na het bericht dat het besluit over toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied wordt uitgesteld, tot de Eurotop die plaatsvindt op 17 en 18 oktober. Eerder deze week uitten Europarlementariërs Van de Camp en De Lange van het CDA hun twijfels over het vasthouden van de bloementrucks. Zij verdenken Roemenië van het uitoefenen van politieke druk omdat Nederland het niet eens is met de toetreding van beide landen.

Zorgvuldigheid belangrijk
Elmer de Bruin van TLN waarschuwt dat de controles op Nederlandse trucks en ladingen aan de Roemeense grenzen de komende tijd streng zullen blijven. “Zorg ervoor dat de begeleidende documenten optimaal in orde zijn. Kleine foutjes zullen worden aangegrepen om ladingen tegen te houden.”

TLN meldt verder dat er geen klachten binnenkomen over Bulgaarse grensformaliteiten: “Maar ook hier raden wij aan extra alert te zijn op juistheid en compleetheid van documenten.”  

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie