Nieuwe ergernis: smartphonegebruik
| 12:29 | Rik Werner

Smartphone veroorzaker ongevallenexplosie op snelwegen

Het aantal ongevallen op snelwegen waarbij bergingsbedrijven moesten uitrukken is vorig jaar met 27 procent gestegen ten opzichte van 2012. De smartphone is de grote boosdoener.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders. De afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven in actie bij 25.963 ongelukken op snelwegen, ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. In De Telegraaf zegt SIMN-secretaris Ivo Wildenberg dat de stijging waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het gebruik van smartphones achter het stuur.

Niet opletten

,,Het aantal ongevallen op snelwegen daalde jarenlang, tot ruim 20.000 per jaar in 2013. Maar sindsdien hebben we jaarlijks te maken met een stijging”, zegt Wildenberg in de krant. ,,De infrastructuur en auto’s zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten.” SIMN is sinds 1999 verantwoordelijk voor de afhandeling van incidenten met auto’s op snelwegen en een aantal provinciale en gemeentelijke wegen.

Gelderland

Vooral op snelwegen in de provincie Gelderland ging het vaker mis. Op de A12 bij Arnhem nam het aantal verkeersongevallen de afgelopen vier jaar toe met 91 procent. Op de A73 bij Nijmegen was er in diezelfde periode een stijging van 131 procent. Tegelijkertijd staat vast dat wegverbredingen bijdragen aan een afname van het aantal ongevallen. Op de nieuwe verbrede A1 tussen Amsterdam en Naarden is het aantal ongevallen met 20 procent gedaald. Ook op de A13 (Rotterdam-Delft) daalde het aantal ongelukken fors, een direct gevolg van de opening van de verlengde A4.

In mei meldde het CBS dat ook het aantal verkeersdoden vorig jaar is toegenomen, waarbij eveneens een verband werd gelegd met het gebruik van smartphones in het verkeer. De ministers Blok en Schultz willen met wetgeving paal en perk stellen aan het gebruik van smartphones achter het stuur.

Lees ook: Geen ge-app tijdens het rijden.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie