'Slachtvee max 8 uur op transport'
| 13:27 | Truckstar Redactie

‘Slachtvee max 8 uur op transport’

Staatssecretaris Bleeker wil dat slachtvee niet langer dan acht uur mag worden vervoerd.

Dit zei staatssecretaris Bleeker op 16 juli tijdens het Europees Landbouwberaad in Brussel. Binnen Europa worden veel dieren over grote afstanden vervoerd.

Bleker: “De omstandigheden moeten daarvoor verbeteren, niet langer dan acht uur in de truck, goede ventilatie en temperatuur-regeling. Ook moet er een maximum komen van de hoeveelheid dieren per vierkante meter in een truck en een minimale stahoogte voor de dieren. Ik vind dat de Europese Commissie actie moet ondernemen.´

Critici
Oostenrijk, Zweden, Denemarken en België steunen Bleker. Critici zullen echter vragen hebben bij de wens van Bleeker om een maximaal aantal dieren per vierkante meter vast te stellen. Als de dieren meer ruimte krijgen in de truck, kunnen ze meer bewegen en zullen ze zich eerder bezeren als een truck moet remmen of bijvoorbeeld over een rotonde rijdt.

In juni is de zogeheten Dierenwelzijns-strategie in de Europese Raad voor landbouwministers aangenomen. Daarin werden, tot teleurstelling van staatssecretaris Bleker, geen maatregelen opgenomen voor de maximale transportduur van slachtvee en andere verbeteringen voor het vervoer van vee.

Bleeker is staatsecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Foto (ANP): Als het aan de Staatssecretaris ligt, wordt acht uur de maximum-duur van een rit in Europa. Dieren zullen dan via tussenstations verder vervoerd moeten worden.

2 Reacties
  1. Kun je wel zeggen. Wedden dat het vlees daardoor ook duurder word en met minder dieren per vierkante meter zullen ze ’s winters ook sneller onderkoelt raken en dood vriezen. Ik heb zelf lang met vee gereden en dit is weer zo’n typisch geval van politici die dingen willen regelen waar ze geen kl*te van af weten. De enige waar ze naar luisteren zijn die gekken van de dierenbescherming.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie