12 YETD-finalisten naar Assen
| 12:17 | Korneel Luth

Rust weergekeerd in Calais

De blokkades zijn voorbij en de veer- en treinverbindingen naar Engeland zijn hersteld.

Op dinsdag ontstond een enorme chaos in en rond Calais toen Franse werknemers van MyFerryLink besloten barricades op te werpen op de toegangswegen naar de haven van Calais en de Kanaaltunnel.

Bovendien werden er objecten op het spoor van de Kanaaltunnel gelegd en werd de haven geblokkeerd, waardoor alle verbindingen met Engeland stil kwamen te liggen.

Angst en schades

De chaos was niet te overzien, en chauffeurs beleefden angstige momenten. Zij kwamen vast te staan in lange files en werden belaagd door illegalen. Dat was niet alleen gevaarlijk voor de chauffeurs, er werd tevens veel schade aangericht aan trailers en ladingen.

‘Totally unacceptable’

De Britse premier David Cameron heeft laten weten de chaos in Calais ‘totally unacceptable’ te vinden. Cameron zei dat Groot-Brittannië bereid is om meer te doen om het illegalen-probleem aan te pakken.

De beveiliging in Calais moet beter en de Britten willen meer douane-personeel en extra teams met honden naar Calais sturen.
Cameron wil tevens meer samenwerking tussen Europese landen en Groot-Brittannië om bij de bron van het illegalen-probleem te komen. Als laatste, en misschien wel belangrijkste punt, wil Cameron dat Groot-Brittannië een minder interessant land wordt voor illegalen om heen te willen.

Truckstar bezoekt Calais
Op het terrein van de Kanaaltunnel was het aanpoten geblazen voor alle controlediensten om de duizenden trucks die vast stonden te controleren en weer weg te werken.

Wegwerken enorme aantallen trucks

Tijdens het wegwerken van de enorme aantallen trucks die door de staking vast waren komen te staan, heeft de UK Border Force in Calais met extra personeel een goede controle weten te waarborgen, aldus minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. De Franse politie meldt dat op woensdagmorgen tussen 06:00 en 10:00, 350 illegalen werden aangetroffen in trucks en andere voertuigen.

In Engeland was de M20 ingericht als parkeerplaats – Operation Stack – om de trucks op te vangen die naar het continent wilden.

Lees ook:

Chaos in Calais door staking

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie