Polen nummer één
| 11:19 | Truckstar Redactie

Polen nummer één

De Polen zijn de onbetwiste nummer één in het internationale wegtransport in Europa.

En die koppositie hebben ze al een tijdje. In 2009 namen Poolse transporteurs negentien procent van het internationale transport voor hun rekening, gemeten in ton-kilometer, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

Daarmee laten de Polen alle andere landen ver achter zich. Duitsland neemt 11,7 procent voor haar rekening, Spanje 11,5 procent en Nederland 7,6 procent. Duitsland is overigens het land waar de meeste internationale tonkilometers worden gemaakt: 25,8 procent, gevolgd door Frankrijk met 19,5 procent.

In 27 van de 28 onderzochte landen staan de Polen steeds in de top vijf van landen die in dat land actief zijn in het internationale transport. Polen staan in zes van de 27 landen op de eerste plaats als internationaal vervoerder, en twaalf keer op de tweede plaats.

Nederlandse rol
Het Nederlandse internationale wegtransport speelt echter nog steeds een belangrijke rol in Europa. In België zijn wij de nummer één buitenlandse vervoerder. In Duitsland zijn we de nummer twee, na de Polen. In het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Luxemburg zijn we de nummer drie en in Ierland de nummer vier.

De cijfers komen uit de publicatie Modal Split of Freight Transport According to the Territoriality Principle (2008-2009), van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Bron: TLN

1 Reactie
  1. Wanneer kunnen we hier eens iets aan doen.

    En dan tel je de oostblokkers die op nederlandse wagens rijden natuurlijk ook mee als nederlandse transporteurs…..dus in werkelijkheid doen ze helaas nog veel meer…..

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie