| 13:01 | René Grünfeld

Particuliere beveiliging voor Belgische parkings

Met de aankondiging van particuliere beveiliging onderneemt de Belgische overheid eindelijk actie tegen overlast door illegalen op parkings langs de snelwegen.

Het actieplan tegen de overlast van Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, is drieledig. Voorop staat het besluit om vijf van de parkings aan de wegen naar de kust tussen zonondergang en zonsopgang te laten beveiligen door particuliere bedrijven . Die zetten zowel bewakers als honden in.

Parkings langs de E40

De minister verwacht nog deze week bekend te maken welk bedrijf deze opdracht gaat uitvoeren. Ook heeft hij nog niet gezegd om welke parkings het precies gaat, maar wel dat ze in ieder geval langs de E40 liggen. Jabbeke en Groot-Bijgaarden zijn goede kandidaten vanwege de vele incidenten die daar al plaatsvonden. Het plan is echter nog flexibel, aldus de minister tijdens een interview op de Belgische radio.

Particuliere beveiliging

Totdat de opdracht voor de bewaking verleend is, zal de politie deze taak per direct uitvoeren. Maar waar particuliere beveiligers wel tussenbeide mogen komen als er een acuut probleem is, zoals een vechtpartij, mogen zij geen arrestaties verrichten of illegalen uit vrachtwagens verwijderen. Die bevoegdheid blijft voorbehouden aan de politie en deze zal dus telkens moeten opdraven als er echt iets aan de hand is.

Naast de bewaking van parkings zullen teams van de plaatselijke en federale politie dagelijks kleinschalige controles uitvoeren op het spoor, op de snelwegen en in de haven van Zeebrugge. Die controles worden niet vooraf aangekondigd.

Tegen mensensmokkel

Een derde punt – en zeker niet het minste – is een verbeterde samenwerking tussen de groep die mensensmokkel bestrijdt. Om dit te bereiken, komen volgende week alle gerechtelijke en veiligheidsdiensten bij elkaar om informatie over mensensmokkelbendes uit te wisselen. Dit maakt een gerichte aanpak doeltreffender, aldus Jambon.

Waarom de minister ineens in actie komt is niet helemaal duidelijk, maar de ophef die de voorgenomen nachtelijke sluiting van parking Groot-Bijgaarden veroorzaakte en dreiging met mogelijke acties door het wegtransport zullen er zeker toe bijgedragen hebben.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie