Operation Stack naar vliegveld
| 13:49 | Korneel Luth

Operation Stack naar vliegveld

Een voormalig vliegveld gaat dienstdoen als tijdelijke parkeerplaats tijdens Operation Stack.

Het voormalige vliegveld Manston in het Engelse graafschap Kent wordt een tijdelijke truckparking als de zogeheten ‘Operation Stack’ weer in werking wordt gesteld. Dat melden verschillende Britse media.

Operation Stack is het parkeren van grote aantallen trucks op de M20 als gevolg van verstoringen in de kanaaltunnel-treindienst – en/of bij de veerverbindingen met Frankrijk.

Die geparkeerde trucks op de M20 veroorzaken op hun beurt echter vertraging voor weggebruikers in Kent.

“Met het gebruiken van Manston Airfield hebben we een tussentijdse oplossing gevonden, terwijl we aan een oplossing voor de pange termijn werken”, zegt minister van Transport Lord Ahmad.

Kritieke goederen door naar haven

Onderdeel van het plan is dat de autoriteiten trucks met bepaalde goederen uit Operation Stack halen, en doorsturen naar de haven.

Het gaat om het vervoer van levend vee, vers vlees en levende en verse vis, gevarenklasse 1 explosieven en klasse 7 radioactief materiaal en bepaalde medicijnen en materialen die cruciaal kunnen zijn bij incidenten.

De overige trucks worden dan naar Manston Airfield gestuurd. Probleem is echter dat dit een flinke omweg betekent, die deels over binnenwegen zal lopen. Bovendien is niet iedereen blij met de komst van de trucks tijdens Operation Stack.

Een lokale actiegroep wil het vliegveld juist weer geopend voor vliegverkeer. Leden hebben aangekondigd de toegangswegen te zullen blokkeren en op de startbaan te gaan liggen.

VIDEO: Massale kettingbotsing in Engeland
Zoals te zien is, ligt Manston Airfield – Kent International Airport – uit de route, helemaal in het noorden van Kent. Bovendien leidt de weg terug naar Dover over de enkelbaans A256, geen ideale route voor het verwerken van een paar honderd trucks.

Wellicht nieuwe truckstop

Een ander neipend probleem in Kent is het gebrek aan truckstops. Daar komt wellicht binnenkort verbetering in. Oud-chauffeur Paul Palmer en zijn zoon Zach Palmer willen aan de A299 in Dargate een truckstop openen.

De truckstop zou plaats moeten bieden aan 58 trucks en een klein restaurant, toiletten en douchen krijgen.

Gebrek aan parkeerplek voor trucks leidt nu tot linke situaties langs de wegen in Kent, waar chauffeurs hun trucks half op de rijbaan parkeren vanwege overvolle lay-by’s. De Palmers horen in oktober of ze toestemming krijgen de truckstop te bouwen en te openen.

Openingsfoto: Operation Stack op 30 juli op de M20. (ANP)

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. De weg naar Manston is natuurlijk niet wat het zijn moet en van Manston naar Dover is ook niet in een kwartier gereden. Het grote nadeel is het omrijden met nog meer tijdsverlies. Het grote voordeel echter is dat de chauffeurs daar tenminste hun rust kunnen nemen wat nu in operation stack niet het geval is.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie