Noren mogen Zweden weer in
| 14:14 | Truckstar Redactie

Noren mogen Zweden weer in

Na een rare periode zijn de Zweden overstag. Noorse trucks van 19,5 meter lengte tot 48 ton mogen gewoon het land weer in.

In eerste instantie werden Deense LZV’s tegengehouden in de Zuid-Zweedse regio Skåne, gevolgd door Noorse combi’s aan de Zweeds-Noorse grens.

Na een rechterlijke uitspraak onlangs zagen de Zweedse autoriteiten zich genoodzaakt alle trucks zwaarder dan veertig ton en langer dan 18,75 meter aan de kant te zetten en niet toe te laten.

Een rechtbank had in een hoger beroep geoordeeld dat de EU bovenstaande maten als maximale truck-afmetingen hanteert om binnen de EU grensoverschrijdend ingezet te mogen worden. Deze regel zou dus ook van toepassing moeten zijn op de Zweedse grenzen.

Vanaf 1994 geld er echter een andere afspraak tussen de Scandinavische landen waarbij trucks tot 48 ton en 19,5 meter de grenzen mogen passeren. Aan die afspraak gaan de Zweden zich nu weer houden.

Geweldig
“Het is geweldig om te zien dat de Zweedse autoriteiten het belang van deze zaak hebben ingezien en zo snel een oplossing gevonden hebben”, zegt Geir A. Mo, van de Noorse branche-organisatie Norges Lastebileier-Forbund op de website van de organisatie.

Actiedreiging
Vanuit Noorwegen was de kritiek de afgelopen week heftig en er werd gedreigd met acties tegen Zweden: “Als er niet snel een oplossing komt, kan het gebeuren dat wij Zweedse trucks in Noorwegen laten stoppen”, zei Erik Graarud, ook van Norges Lastebileier-Forbund, eerder deze week tegen de Noorse omroep NRK. 

De maximale lengte van 19,5 meter is overigens overeengekomen omdat trucks daarmee wisselbakken kunnen laden die ook door de spoorwegen gebruikt worden. Overigens zouden ook zestig tons LZV’s de grenzen weer over moeten mogen. In Denemarken en Noorwegen zijn momenteel LZV-proeven aan de gang.

Foto: Op deze foto zie sneeuw, maar de kou is weer uit de lucht tussen Zweden en de buurlanden Noorwegen en Denemarken.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie