Nog altijd volop digitacho-fraude
| 13:21 | Truckstar Redactie

Nog altijd volop digitacho-fraude

Controles in België en Nederland laten zien dat er nog altijd volop gefraudeerd wordt met de digitale tachograaf.

In de Belgische provincie Henegouwen controleerde de Belgische federale politie in de avond en nacht van 5 op 6 november 83 trucks. Daarvan werd bij veertien trucks tachograaffraude vastgesteld.

De veertien gevallen resulteerden in 28.850 euro aan boete-inkomsten voor de Belgen. De overtreders kwamen uit Italië, Estland, Portugal, België, Nederland, Bulgarije, Rusland, Griekenland, en Frankrijk. Ook hadden twee andere chauffeurs de rust- en rijtijden overtreden.

Controle
Bij een controle in Groningen door de politie, RDW en ILT op 5 november kwam eveneens het nodige gesjoemel boven water. Van de 34 gecontroleerde trucks bleek bij vier de verzegeling van de tachograaf verbroken te zijn. Daarnaasr werden verschillende andere overtredingen geconstateerd. In totaal werd er voor 18.370 euro aan boetes uitgeschreven.

28 dagenregeling is een drama
Het gerommel met de digitale tachograaf is volgens branche-organisatie TLN een logisch gevolg van het absurde boetebeleid in Zuid-Europese landen. Vooral de 28 dagenregeling is een drama en levert absoluut geen bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Politiekorpsen en inspectiediensten in landen als Italië, Spanje, Frankrijk, maar ook België, maken naar hartelust gebruik van de mogelijkheid om chauffeurs heftig te bekeuren, weken na het begaan van kleine overtredingen op de rij- en rusttijdenregeling.

Chauffeurs voelen zich daarom gedwongen af en toe een klein beetje te rommelen. Het zou een zege zijn als de 28 dagenregeling wordt afgeschaft. Het aantal fraude- en manipulatiegevallen met de digitacho zou dan direct afnemen, zo is de verwachting. Bovendien neemt de werkstress voor chauffeurs daarmee zienderogen af.  

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie