Nikolaev winnaar op tweede Dakar dag
| 11:02 | Marco Bloem

Nikolaev winnaar op tweede Dakar dag

De Rus Nikolaev won klassementsproef op dag twee van de Dakar Rally. Hans Stacey blijft leider in het algemeen klassement.

De 331 kilometer lange etappe bleek een zware voor de trucks en hun berijders. Favoriet Gerard de Rooy ging in de zware proef lang aan kop, maar moest zijn truck aan de kant zetten na een defect gaspedaal.

Panne zorgt voor verloren minuten

“Na de start van de proef gingen we als een speer. In de bergen konden we al vrij snel de GINAF van Van Ginkel en de KAMAZ van Nikolaev passeren. Het was zwaar voor de remmen maar de Powerstar gaf geen krimp, totdat ik na zo’n 170 km uit de bergen kwam en ineens geen gaspedaaldruk meer voelde. We hebben de truck direct aan de kant gezet en na zo’n 7 minuten sleutelen konden we met een nieuw gaspedaal onze weg vervolgen. Ook daarna liep het allemaal weer prima maar waren er geen mogelijkheden om nog tijd goed te maken omdat de piste te snel was. Balen maar ook dat hoort bij de Dakar”, aldus Gerard de Rooy. 

Teamgenoot Hans Stacey wist zijn plek in het algemeen klassement te behouden, maar kwam in de etappe niet verder dan plek vier. Bij WP1 (checkpoint) wist hij Gerard nog te volgen op de tweede positie, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Nikolaev, Viazovich (Maz) en Mardeev. Met een verschil van 1 minuut en 27 seconden wist hij wel zijn eerste plaats in het klassement te behouden. 

Renault verrast opnieuw

Net als op dag één toonde Martin van den Brink zich met zijn debuterende Renault rallytruck als een kandidaat om rekening mee te houden. De rijder van Mammoet Rallysport werd zesde in de tweede etappe. “Het ging heel erg lekker.”

Team Mammoet Rallysport
De debuterende Renaults van Mammoet Rallysport verrassen vriend en vijand

Pascal de Baar, de tweede rijder van het debuterende Renault-team kwam eveneens probleemloos aan de finish en werd 18e. 

De derde etappe brengt de rallyrijders dinsdag van San Juan naar Chilecito. De special stage telt  284 kilometers. De klassementsproef wordt verreden in een adembenemend decor van ruwe wegen met rood gravel, over bergtoppen en door ravijnen.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie