Volvo FM
| 12:04 | Bert Mateboer

Nieuwe Volvo FM onderscheiden met award voor design

De nieuwe Volvo FM heeft de Red Dot Award 2021 gewonnen in de categorie Product Design voor bedrijfsvoertuigen. Volgens Volvo Trucks is de FM ontworpen met een compromisloos doel: het optimale werkinstrument zijn voor een breed scala aan transportopdrachten, waarbij de chauffeur altijd centraal staat.

Red Dot is internationaal gezien een van de meest gewilde kwaliteitsbeoordelingen voor goed design. De award werd in 1955 voor het eerst uitgereikt in Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen, Duitsland. De huidige Red Dot Jury bestaat uit zo’n 50 internationale experts.

Bijdrage van chauffeurs

De nieuwe Volvo FM werd ontworpen na uitgebreide enquêtes en interviews met klanten. Vooral het belang en de bijdrage van de chauffeur aan de winstgevendheid en het imago van transportbedrijven stond centraal. Het ontwerpteam wilde het beste mobiele kantoor in de branche ontwerpen, wat resulteerde in een veelzijdige truck die wendbaar, ruim en vooral veilig en comfortabel is voor alle chauffeurs.

‘Erkenning voor creatieve werk’

“De Red Dot Award is een geweldige erkenning voor het creatieve werk van het ontwerpteam van Volvo Trucks. De award toont aan dat de Volvo FM een uitgebalanceerd ontwerp heeft dat zakelijk waarde creëert. Door het exterieur, het interieur en de praktijkervaring mee te nemen in het ontwerp verbeteren we het dagelijks leven van onze chauffeurs. Chauffeurs en transport in het algemeen zijn uiteindelijk cruciaal om onze samenleving draaiende te houden”, aldus Carin Larsson, Chief Designer UX bij Volvo Trucks.

Ruimere cabine

De nieuwe Volvo FM biedt tal van innovaties die samen zorgen voor een hoger niveau van comfort, veiligheid en productiviteit. Voorbeelden zijn de ruime nieuwe cabine en het verbeterde zicht door het gebruik van een verlaagde raamlijn in de portieren. Maar ook de nieuwe achteruitkijkspiegels en een optionele dodehoekcamera aan de passagierszijde die een complementair zicht op de zijkant van de truck geeft. Hoewel de cabine ruimer is geworden, is de instap met twee treden voor alle motorvarianten laag gebleven.

Volvo Fm interieur

Het interieur heeft een nieuw dashboard en een dynamisch 12-inch instrumentenpaneel in hoge resolutie. De gebruiksvriendelijke interface is ontworpen om interacties te vereenvoudigen en afleiding te minimaliseren en is klaar voor de toekomst.

Het exterieur van de Volvo FM benadrukt zijn veelzijdigheid voor verschillende toepassingen. De cabine heeft een nieuwe aerodynamische vorm met strakke, onderscheidende lijnen. De V-vormige koplampen zorgen voor herkenning en het ontwerp van de robuuste grille aan de voorzijde geeft de truck een gedurfde, zelfverzekerde uitstraling.

1 Reactie
  1. Ik rij al decennia Volvo, maar mij heeft nog nooit iemand van Volvo iets gevraagd. Van een aantal dingen vraag ik mij af wie zoiets bedacht heeft. Ik vind Volvo medewerkers maar een pedant volk, weten alles wel goed te praten.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie