Michael Nielsen
| 08:45 | Arjan Olsthoorn

Blikvanger: De vliegende Deen Michael Nielsen

Tussen al het Scandinavische geweld is de Deen Michael Nielsen in eigen land een opvallende verschijning. Hij rijdt namelijk met een Nederlandse auto, een DAF Super Space Cab met sleepas in karakteristieke kleurstelling. Een vliegende Hollander in Denemarken.

De Deen Michael Nielsen (36) loopt niet graag mee met de massa. Na een eerdere Scania was het voor de eigenrijder geen uitgemaakte zaak dat ook zijn nieuwe aanschaf weer van dat Zweedse merk moest zijn. “Ik zat niet zo op één lijn met de dealer hier”, vertelt hij. Ook het design van de nieuwe Next Gen deed Michaels hart niet sneller kloppen. Na eerdere positieve ervaringen met DAF klopte de Deen aan bij de DAF-dealer. Met hem kwam hij er snel uit: hij schafte een DAF XF aan met dubbellucht-sleepas, uitgevoerd met de sterkste krachtbron, 530 pk.

Wensenlijst

Om zijn nieuwe DAF helemaal naar wens te maken, bestelde Michael hem zonder skylights in het dak. In plaats daarvan monteerde hij Michelin-poppen op beide hoeken van het dak, met daartussen een lichtbak. Over de gehele breedte van de lichtbak zit een LED-bar. “Dat is geen overbodige luxe hier in Denemarken, want vooral buiten de grote stad staan er weinig lantaarnpalen. Hiermee kun je de hele buurt verlichten”, grapt hij.

Michael Nielsen

Michael Nielsen koos voor Michelinpoppen op de hoek van het dak in plaats van skylights.

Derde generatie

Over de kleuren waarin Michael de DAF wilde spuiten, hoefde hij ook niet lang na te denken. Dat werd niet de felgroene kleur van zijn opdrachtgever, maar iets heel anders. “Deze kleuren zijn al drie generaties in de familie, want mijn vader en opa hebben ook met deze kleuren gereden”, vertelt hij. Het ging niet altijd van een leien dakje in de transportwereld. Achterop de cabine staat de tekst ‘Third generation in a risky business’.

DAF XF Denmark

Een echte Deense opbouw voor de DAF.

Contrast

Het rode chassis en de onderlijn in dezelfde kleur vormen een mooi contrast met de kleuren op de cabine. “Die vloeken wel met de trailer, maar het gaat mij erom dat de trekker er mooi uitziet”, lacht Michael. Daar heeft hij dan ook volop aandacht aan besteed. Het gehele chassis is dichtgebouwd met kisten en afgedekt met een traanplaatvlonder. “Dat is mooi en gemakkelijk met het aankoppelen van de trailers”, vertelt de Deen. Trots is hij op de sidepipe onder de tank aan de bestuurderskant. “Dat zag je vroeger en wilde ik nu ook weer graag onder de DAF. Hij geeft dan wel geen herrie zoals vroeger, maar ziet er wel mooi uit.”

interieur

Vrijwel niets aan het interieur liet de Deen origineel.

Ook over de aankleding van de cabine heeft Michael niet lang getwijfeld. “Rood pluche en met een dikke geluidsinstallatie”, lacht hij en doet de deur open. Veel van de kunststof delen van het dashboard en in de rest van de cabine zijn ook wit gespoten. Wie boven de voorruit kijkt, ziet allerlei speldjes van de meest uiteenlopende bedrijven en landen. “Die heb ik in de achttien jaar dat ik rijd allemaal verzameld op mijn reizen door Europa met de vrachtwagen of bij truckshows”, zegt Michael. In de bekleding van de bestuurdersstoel is de tekst ‘The Flying Dane’ geborduurd. Een mooie variatie op ‘Vliegende Hollander’.

speldjes

Zijn uitgebreide collectie speldjes verzamelde Michael in zijn achtienjarige chauffeurscarrière.

Tekst en foto’s: Vincent Broer


Het volledige verhaal lees je in Truckstar 4.truckstar 4

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie