Nieuw rijbewijs in 2013
| 17:59 | Truckstar Redactie

Nieuw rijbewijs in 2013

Begin volgend jaar komt er een nieuw rijbewijs bij: C1.

Vanaf 19 januari 2013 kun je na je B-rijbewijs opgaan voor dit kleine grootrijbewijs. Het rijbewijs staat je toe om lichte trucks tot 7,5 ton te besturen.

Als je gewoon chauffeur bij een transportbedrijf wil worden, heb je daarom niets aan dit lichte rijbewijs. Maar voor veel verschillende soorten bedrijven kan het zijn dat de gewone bestelbus niet voldoet met zijn maximum gewicht van 3,5 ton. Dan is een lichte truck een uitkomst.

C1E
Wil je achter zo’n lichte truck een aanhanger koppelen die zwaarder is dan 750 kilogram, dan moet je ook rijbewijs C1E hebben. Het maximum totaalgewicht van zo’n combinatie is twaalf ton.

De invoering van rijbewijs C1 is door de Europese Unie opgelegd. In heel Europa gaan dezelfde rijbewijs-eisen gelden. Als je onlangs je rijbewijs hebt laten verlengen en een nieuw creditcard-rijbewijs hebt gekregen, dan zie je dat de categorie C1 al vermeld staat en dat je (mits je C hebt) ook C1 hebt.

Geldigheid C
Overigens verandert er op 19 januari nog veel meer. Zo gaat de geldigheidsduur van rijbewijs C vanaf dan naar beneden, naar nog maar vijf jaar, in plaats van de tien jaar van nu.

Chauffeurs doen er goed aan om de komende periode op één moment hun punten voor de Code 95 te laten bijschrijven en tegelijk hun rijbewijs te laten verlengen, zodat deze twee synchroon lopen. De punten van de Code 95 moeten namelijk ook elke vijf jaar bijgeschreven worden op het rijbewijs.

Wil je meer weten, dan kun je je het beste wenden tot een rijschool in de buurt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie