| 12:03 | Robert Servaas

Multifunctionele Scania 540S voor Van den Heuvel

Speciaal transportbedrijf L.A. van den Heuvel uit Werkendam nam onlangs zijn nieuwe 10×4*6 Scania 540S in gebruik. De truck is zeer multifunctioneel geconfigureerd met zowel een 172 ton/meter kraan als een verlengbare laadbak én een afneembare schotel. Dat stelt wel heel hoge eisen aan het chassis en de assen. Dat was één van de belangrijkste reden waarom Van den Heuvel voor Scania koos.

“Scania komt veruit het meest dichtbij met wat wij voor ogen hebben”, vertelt Bas van den Heuvel. Samen met zijn ouders en zijn jongere broer runt hij het bedrijf. “Om te beginnen willen wij het liefste zoveel mogelijk af fabriek kunnen bestellen. Dat is doorgaans goedkoper en het scheelt veel doorlooptijd. En daar scoort Scania uitstekend. Zo heeft Scania het laagste chassis in de markt, wat belangrijk is vanwege de verdere opbouw. Daarmee is ook de tot helemaal naar voren doorlopende innerliner heel goed voor de door ons gewenste sterkte en stijfheid. Dit ook vanwege de vijfde stempelpoot voorop om ook voorover de cabine te kunnen hijsen.”

Als asconfiguratie koos Van den Heuvel voor een 10×4 met twee luchtgeveerde 10 tons voorassen, twee aangedreven assen met naafreductie en een gestuurde naloopas. “Daarin is het merk ook redelijk uniek. Toen wij onze bestelling plaatsten, was Scania de enige die af fabriek die zware luchtgeveerde assen kon leveren. De naafreductie is gezien de 100 ton trekgewicht mogelijk iets overbemeten. Maar nu hoeven we nooit bang te zijn dat we op ongelijk terrein of scherp ingeknikt de aandrijving overbelasten. Verder is het prettig dat je bij Scania het chassis per 20 centimeter in lengte kan specificeren. Wij wilden een zo kort mogelijke bakwagen met toch vijf assen. Ik weet zeker dat we hiermee in dit segment een extreem korte draaicirkel hebben.”

De 540S heeft de zwaarste zescilinder motor. Bas: “Als ik eerlijk ben, heb ik het liefste een V8. Maar de zescilinder heeft twee voordelen: hij is lichter én de SCR-uitlaatunit is kleiner. En die ruimte aan het chassis hebben wij hard nodig. Bovendien zijn het vermogen en koppel meer dan genoeg voor wat wij doen.” Verder heeft de truck een retarder en het Scania Clutch on demand systeem. “Negen van de tien keer, kom je op de automaat ook moeiteloos van je plek. Maar héél soms zou je willen dat je tijdens het manoeuvreren nog gewoon een klassiek koppelingspedaal tot je beschikking hebt. Die luxe biedt Scania nog als enige, dus hebben we daarvoor gekozen.”

De opbouw van de auto is zeer veelzijdig. Dat begint met een 172 ton meter kraan van Erkin. Die is acht keer uitschuifbaar op de mast en zes keer op de jib. “Daarmee kunnen we tot 32 meter horizontaal tillen met nog 1.300 kilo. En we kunnen tot tegen de 30 meter de hoogte in. Dat laatste hebben we nog wel eens nodig omdat wij veel in de weg- en waterbouw en de aannemerij zitten. De ene dag til je grote damwandplaten of zware aanmeerpalen in een havengebied, de volgende dag doe je prefab gevelelementen in hartje Utrecht.”

Met betrekking tot het werken in de binnensteden is de truck helemaal toekomstbestendig. “Uiteraard voldoen we met deze Euro6 step D aan de laatste milieueisen. Maar net zo milieuproof is dat we met de kraan ook helemaal elektrisch kunnen draaien. Zelfs onafhankelijk van een stroomnet. Dat komt omdat CCH uit Halsteren, die de opbouw verzorgde, een los aan de auto te bevestigen powerpack heeft ontwikkeld. Daarin zorgen batterijen voor de energie waarmee een aparte hydrauliekunit, dus pomp en tank wordt aangedreven. Zo kunnen we eerst volgens de laatste euro 6 norm een binnenstad in om daar vervolgens zero-emissie en stil te kunnen werken. We zien steeds meer dat aannemers juist dankzij dit soort materieel opdrachten binnen krijgen.”

In de praktijk gaat de bakwagen net zoveel trekken en transporteren als hijsen. “Soms zijn het combinatieklussen. Maar heel vaak vervoeren wij ook alleen bijzondere ladingen. Dan kan er achter deze Scania meteen een dieplader op de schotel. Maar de schotel is afneembaar. Zodat we achter de kraan ook een korte laadbak kunnen plaatsen van 4,5 meter lang. Via een vangmuil kan er dan een aanhanger achter. Maar als dat niet genoeg is, kunnen we de laadbak nog met 1,5 meter verlengen door er een stuk aan te koppelen met een tweede vangmuil. Dan hebben we zes meter laadvloer en kunnen we bijvoorbeeld ook een 20 voet container meenemen.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie