Filedrama's verwacht in België
| 13:00 | Rik Werner

Meer files dan ooit in Vlaanderen, en ze lossen maar moeizaam op

Nooit eerder stonden er zo veel files in Vlaanderen als vorig jaar. Op werkdagen bedroeg de gemiddelde filelengte vorig jaar 169 kilometer. Dat is gemiddeld 11 kilometer meer dan in 2016.
Dat bericht dagblad Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. Daarmee gaat 2017 de boeken in als filerecordjaar. Het vorige record dateert van 2013. Toen stond er op werkdagen gemiddeld 165 kilometer aan file in Vlaanderen.

Filedruk

Het Vlaams Verkeerscentrum onderzoekt ook de duur van de opstopping, waarbij in kaart wordt gebracht hoe veel tijd er verstrijkt voordat de file weer is opgelost. De instantie kwam in 2017 uit op 888 ‘kilometeruren’, tegen 809 het jaar ervoor. In Nederland wordt in dat kader gesproken van ‘filedruk’, een optelsom van de lengte van de files en de duur ervan.

Het Vlaams Verkeerscentrum geen oorzaak geeft van de fors gestegen filedruk. Verkeersdeskundigen zien echter een verband tussen de economische groei en het abominabel slechte wegennet bij onze zuiderburen.

Lees ook: Kilometerheffing duurder in Wallonië, cent erbij voor Euro 5. 

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie