| 21:56 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 04/2020

Dat een virus zo’n impact heeft, is ongekend. En als je er iets over schrijft, is het bij publicatie allang weer achterhaald. Dat het coronavirus ook grote gevolgen heeft voor het transport, wordt met de dag duidelijker. Van de actuele situatie kunnen we jullie dus ook beter via onze website en Facebook blijven berichten.

Een van de nieuwsfeiten waar we jullie wel alles over melden in deze Truckstar, is de presentatie van vier nieuwe modellen in de serie middelzware en zware trucks door Volvo. De persintroductie waarop we met de nieuwe trucks zouden kennismaken werd, uiteraard maar helaas, afgeblazen. Dat hebben we dus nog tegoed. Maar verder in deze Truckstar volop info over de nieuwelingen van Volvo.

Naast het nieuws over Volvo, bieden we in deze barre tijden meer dan voldoende leesvoer om even helemaal te ontspannen. Naast uiteraard de ritverslagen, gunnen we je een kijkje in de het ruimtewonder van Robin Eriks. Een knalgroene Actros met het thema ‘man on the moon’. Ook bijzonder is de ontmoeting met Nik Owen, in de haven van Vlaardingen met zijn DAF 95 zwaartransportcombinatie met Goldhofer trailer. Han Raadsheer laat ons zien hoe je je pauze nuttig door kunt komen en we mijmeren nog even weg bij de nostalgische DAF 1600 van Friesche Vlag.

Dit en nog veel meer vind je in Truckstar nr 4. Je kunt ‘m nu kopen in de winkel. Maar wil je de deur niet uit, koop deze editie dan online, dan krijg je hem automatisch en gratis thuisgestuurd. En wil je echt niets te kort komen, word dan abonnee – dan vind je alle nummers van Truckstar voortaan gewoon in de brievenbus en hoef je niets meer te missen!

Klaar voor de toekomst
Het wereldnieuws wordt de laatste weken gedomineerd door de uitbraak van het corona-virus. Publieksevenementen worden afgelast, zoals de Autosalon van Genève. Maar ook de persintroductie van de nieuwe Volvo trucks werd afgeblazen. Daardoor hebben we de nieuwe trucks nog niet met eigen ogen gezien en er ook niet mee gereden, zoals de bedoeling was. Die ervaringen houd je dus van ons tegoed. Desondanks valt er voldoende te vertellen over de nieuwelingen.

Bomen voor Duitsland
De strijd tegen klimaatverandering kan de mensheid winnen door de komende jaren een biljoen bomen te planten. Hendriks Transport uit Ochten, de firma waar Berend Jan (34) al vijf jaar voor rijdt, vervoerde eerder al 250.000 jonge bomen naar een Nederlandse haven. De bomen gingen per zeecontainer naar China. Maar normaal gesproken rijdt hij naar Hamburg om daar op een adres of tien te lossen. Dat nachtwerk is een beetje zijn kerntaak.

De mannen van Bastiaansen
Vrouwen zijn welkom bij de familie Bastiaansen, maar er worden alleen jongens geboren. En die worden ook nog bijna allemaal chauffeur. Het begon allemaal met Jan Bastiaansen (72). Hij is er eentje uit een groot nest. Zijn ouders woonden in Rijsbergen en kregen maar liefst dertien kinderen.

Man on the moon
De nieuwe Actros van Robin Eriks heeft als thema ‘man on the moon’. Robin is namelijk altijd al gefascineerd door ruimtevaart. ,,Het moest daarom iets met de ruimte worden. En net als in een ruimtevoertuig zit je in de vrachtwagen ook alleen, een beetje in je eigen cocon. Een soort man op de maan, zeg maar. Zo is het idee geboren’’.

Puur jeugdsentiment
Een DAF 1600 uit 1971 met slechts 67.000 kilometer op de teller. En alles is nog origineel. Eigenaar is Douwe Jan de Boer. ,,Als jonge jongen ging ik wel eens met mijn vader mee op de vrachtwagen en dan kwamen we vaak bij de zuivelfabriek in Leeuwarden: de Coöperatieve Condensfabriek Friesland. Mijn vader had een tankwagen en reed melk. Op de fabriek zag ik andere vrachtwagens en dat vond ik geweldig. Deze DAF is eenzelfde vrachtwagen die ik als klein jongetje bij de zuivelfabriek zag. Puur jeugdsentiment!’’