Cover Truckstar 5-2020
| 12:43 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 05/2020

Tijdens de huidige coronacrisis blijkt heel Nederland, terecht, trots te zijn op jullie chauffeurs. De mensen die de economie nog enigszins draaiend houden en ervoor zorgen dat de winkelschappen vol liggen en de online bestelde pakketjes indirect op de stoep landen. Helaas kun je van mooie woorden alleen niet leven. We hopen dan ook van harte dat deze trots straks niet vergeten is als het ergste leed geleden is en we terugkeren naar het enigszins normale dagelijkse leven.

We kunnen bijna niet wachten tot het zover is, net zoals Leon van der Stap die normaal gesproken met zijn prachtige Scania combi ‘Dutch Pride’ met bloemen in Oostenrijk rondrijdt. Nu siert hij, als pleister op de wonde, de cover en hartpagina’s van deze Truckstar.

Ook al hebben we de eerder geplande Jubileum Special een paar maanden moeten doorschuiven, we konden het toch niet laten ook dit nummer nog even terug in de tijd te gaan. We nemen jullie dan ook graag mee naar 1981, het jaar dat Henk Rispens zijn eerste Midden-Oostenrit maakte. Weer terug in het huidige tijdsgewricht merken we dat de jeugd zich niet langer middels een carrière als truckwasser voorbereidt op het chauffeursleven, maar al jong met ETS2, verre virtuele ritten maakt. En om deze ervaring zo echt mogelijk te maken spelen sommigen van hen het spel in een niet van echt te onderscheiden stuurhut.

Naast de historie en de toekomst verliezen we uiteraard ook de werkelijkheid niet uit het oog. Zo rijden we stekgoed naar Frankrijk met een Iveco op LNG, maken we kennis met ‘ut zwarte schoap’ van Marcel Phillipsen en spreken we Willem Breedijk over zijn fascinatie voor de Magnum van Renault.

Dit en nog veel meer vind je in Truckstar editie 5. Je kunt ‘m nu kopen in de winkel. Maar wil je de deur niet uit, koop deze editie dan online, dan krijg je hem automatisch en zonder verzendkosten thuisgestuurd. En wil je echt niets te kort komen, word dan abonnee – dan vind je alle nummers van Truckstar voortaan gewoon in de brievenbus en hoef je niets meer te missen!

Op hoop van zegen
De Iveco Stralis NP 460 Hi-Way van Gam Bakker uit Middenmeer rijdt sinds september 2019 internationaal, vooral op Duitsland. In de regio rond Dortmund is de metallicgroene Italiaan inmiddels al een bekende verschijning. Daar is hij zowat kind aan huis. Vandaag wordt hij er voor het eerst, bij wijze van experiment, door de planning op uitgestuurd met de citytrailer. Ook nu weer naar een bestemming buiten de landsgrenzen: de Atlantische kust van Frankrijk. Of dat spannend is? Ja. Stekgoed afleveren in Bretagne met een Iveco Stralis op gas verandert een doodgewone rit in een ontdekkingstocht.

Willem en zijn Magnums
Het toeval hielp Willem Breedijk aan zijn eerste Renault Magnum. ,,Ik dacht dat zo’n Magnum niets voor ons zou zijn. We deden in die tijd veel distributie en om dan met zo’n grote bak te rijden, dat werd hem niet”.  Maar het werd hem toch wel, want het beviel Willem juist heel goed. Hij deed een test. Ze legden een oude kentekenplaat op de grond en reden er langzaam op af. Eerst met een DAF, daarna met een Magnum. „Met die DAF verdween het plaatje al uit beeld als je er nog drie meter van af was. Met de Magnum zag je hem nog tot op een meter.” Zo begon het avontuur van Willem en zijn Magnums.

Lang, zwaar en draagkrachtig
In Noord-Europa zijn ze met hun LZV’s al veel verder dan wij. Combinaties van 30 meter of meer zijn normaal. Zo hebben de Denen iets wat je nergens anders ziet: zevenassige combinaties van 56 ton die vooral in de bouw worden gebruikt en uit een drieassige trekker met een vierassige kipper bestaan. In de Finse bossen kun je zelfs road-trains tegenkomen met een trekker, twee opleggers en een wipkar. Maar wat ze allemaal gemeen hebben: ze zijn stuk voor stuk bloedmooi.

De geur van vroeger
De prachtig gerestaureerde Volvo L465 uit 1963 met DAF-aanhanger van Herman Snijders maakt het perfecte plaatje bij korenmolen De Hoop. Het uit 1894 daterende monument, maakt deel uit van familiebedrijf Snijders Wachtum, dat zich bezighoudt met de handel in mengvoeders, kunstmest, zaaizaad en andere producten voor de boer. De transporttaken worden uitgevoerd met vier keurig opgebouwde Volvo FM-trekkers. Maar de Volvo-klassieker is er voor de plezierritjes.

‘Ut Zwarte Schoap’ zonder zijspiegels
Marcel Philipsen kreeg een Actros Edition 1 van zijn jubilerende werkgever Van Leendert Transport. Hij noemde zijn nieuwe truck ‘Ut Zwarte Schoap.’ Die bijnaam slaat op de truck zelf. De Actros Edition 1, type 2642 LENA met 420 pk is namelijk de enige truck in het wagenpark die niet alleen oranje kleurt, maar ook een zwarte voorkant heeft. Het zwart hoort bij de Edition 1-uitvoering en bij Van Leendert vonden ze dat zo mooi dat ze het front niet oranje hebben gespoten, zoals de rest van de trucks. Overigens is dat niet het enige wat hem tot buitenbeentje maakt. De motorwagen van Marcel is ook nog eens de eerste Edition 1-motorwagen in Nederland.