Lessen op een V8
| 12:47 | Truckstar Redactie

Lessen op een V8

Waar ondergetekende het moest doen met een Scania 93 bakwagen en wipkar, kun je tegenwoordig voor het rijbewijs CE ook lessen op een Scania R500 voorloopas-trekker.

Nou was de handgeschakelde Scania 93 geen straf, het haalt het nét niet bij een R500 in King of the Road-uitvoering en Opticruise. Rijschool Wierks uit Dordrecht bestelde twee van deze luxe bakbeesten, en voordat ze de weg op gaan, staan ze eerst te pronken op de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem.

Diverse aanpassingen
De Scania’s zijn speciaal aangepast op leswerkzaamheden. Zo zijn er vier zitplaatsen (op kenteken), en dubbele bediening. Dit laatste is af-fabriek geleverd. Diverse schakelaars zijn ook in het rechterportier aangebracht en er is een extra informatie-display voor de instructeur.

Andere opties zijn ondermeer Adaptive Cruise Control (ACC), Scania Retarder, luchtvering rondom, Alcoa Dura Brights, xenon met led-dagrijverlichting, twee-pedaals Opticruise, dubbel glas en de radio/cd/navigatie geïntegreerd in het dashboard.

Je zou bijna vergeten dat je als lessende chauffeur-in-spé de boel nog binnen de lijnen moet zien te houden en de oplegger heelhuids de bocht om moet krijgen. Hoe dan ook, Rijschool Wierks zal er zeker veel aanmeldingen voor krijgen.

Nieuwe kentekenserie
Overigens is ook te zien dat de lestruck een kenteken uit de nieuwe kentekenserie heeft. Het toeval wil daarnaast dat het eerste kenteken uit die serie: 00-BBB-1, ook een Scania R500 betreft; die werd onlangs afgeleverd aan Koops Zeewolde. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie