Lekkend ADR-transport
| 14:17 | Truckstar Redactie

Lekkend ADR-transport

Langs de A58, onderaan de afslag Bergen op Zoom-Centrum heeft een tijdje een truck met lekkende vaten zoutzuur gestaan.

De afslag, en de betreffende weg onder de snelweg waren daarom afgesloten, maar zijn rond 13:00 uur weer open gegaan.

De truck was van een transportbedrijf uit Zwijndrecht en vervoerde 1026 vaten met het zeer schadelijke zoutzuur. Een politiewagen haalde de truck rond 08:00 uur in op de A58. De surveillanten zagen dat er damp uit de truck kwam en besloten de chauffeur een volgteken te geven en hem van de weg te halen.

Commotie maar geen gevaar
Dat leidde direct tot commotie in Bergen op Zoom. De brandweer en GGD waren snel ter plaatse, maar de chauffeur mankeerde niets, noch liep de omgeving gevaar.

De vaten zijn stuk voor stuk overgeladen op een andere truck. Enkele van de vaten waren lek. Hoe het kan dat de chauffeur toch onderweg was met de lekkende vaten is nog niet duidelijk. Het optreden van de politie en andere hulpdiensten was in ieder geval kordaat en goed.

Corrosief
Zoutzuur is de benaming voor een waterige oplossing van het gas waterstofchloride, zo lezen we op wikipedia. Het is een veelgebruikt reagens in de chemie. Zoutzuur is een sterk anorganisch zuur dat corrosief is.

Gebruik van zoutzuur
In de industrie wordt zoutzuur gebruikt bij het looien van leer, het zuiveren van staal, het etsen van printplaten en als zuurteregelaar (E507) in de voedingsindustrie. In zeer kleine hoeveelheden wordt het in het zwemwater in zwembaden gemengd. Zoutzuur heeft ook een biologisch rol. In de maag is het de belangrijkste component van maagzuur, dat instaat voor de afbraak van opgenomen voedingsstoffen.

Zoutzuur(-damp) kan de huid aantasten en brandwonden veroorzaken. De dampen zijn irriterend en corrosief voor de ogen en de luchtwegen.

Foto: De brandweer droeg een beschermende uitrusting. (ANP)

1 Reactie
  1. ja dat weet ik dat was gistere en ik stond er zelf bij want reed toen naar school in bergen op zoom de vrachtwagen met een container stond goed te roken en ik zag het er uit lekken ik ben verder op een sigaretje gaan roken en ik moest van de politie gelijk weg. en de brandweer was er inderdaad heel snel. toen ik pauze had rond half 1 waren ze nog bezig en toen ik naar huis reed om 3 uur ruikte het heel vies en kreeg gelijk last van me ogen. gr werner heeren

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie