brandstofprijzen
| 15:38 | Korneel Luth

Lage olieprijs betekent goedkope diesel

Dankzij de lage olieprijs wordt een liter diesel steeds goedkoper.

De prijs van een vat ruwe Brent-olie is tot onder de dertig dollar gezakt. Op 21 januari was een vat slechts iets meer dan 27 dollar. Zo goedkoop is de olie sinds 2003 niet meer geweest. Eerder piekte de prijs voor een vat ruwe olie nog op 110 dollar.

Particulieren en bedrijven profiteren van de lage brandstofprijzen aan de pompen. Daar waar de prijs voor een liter euro 95-benzine bij sommige pompen onder de 1,30 euro dreigt te duiken, kost een liter diesel nog slechts 95 cent.

Voor transportbedrijven is dit zeer welkom nieuws. Veel transporteurs hebben nog te weinig spek op de botten na de crisis van 2008. De economie is inmiddels aan het terugveren, maar de oneerlijke concurrentie door bedrijven die hier met Oost-Europese chauffeurs rijden, houdt de vrachtprijzen te laag.

Het spel van vraag en aanbod

De daling van de olieprijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Terwijl de wereldeconomie inclusief China minder hard groeit, is de olieproductie de afgelopen jaren gestegen. 

Die groeiende productie komt vooral uit Amerika. Daarnaast zal de productie van olie in Iran binnenkort weer op grote schaal beginnen nu diverse westerse sancties tegen dit land zijn opgeheven. 

De lage olieprijzen zijn slecht nieuws voor de oliemaatschappijen. Hun winsten zijn de afgelopen maanden gekelderd. Ook voor olieproducerende landen als Noorwegen en Groot-Brittannië zijn er consequenties. En al helemaal voor Rusland, Venezuela en Saoedi-Arabië.

Voorlopig even goedkoper tanken

Economen verwachten dat de olieprijzen vanzelf weer zullen stijgen. Investeringen in olieproductie zijn wereldwijd met 300 miljard dollar gedaald en in Noord-Amerika daalt de productie reeds. 

Voorlopig is het echter een stuk prettiger tanken dan een jaar geleden. Als een vat olie nog goedkoper wordt, en nog maar 20 dollar kost, dan betalen we omgerekend 1,43 euro voor onze benzine aan de pomp, zegt UnitedConsumers tegen RTL Nieuws. Maar dat is de adviesprijs. Bij de goedkoopste pompen kan de prijs wel twintig cent lager liggen.

Ook de dieselprijs kan dus nog verder dalen. Samen met de aantrekkende economie betekent dit dat transportbedrijven wellicht iets meer lucht kunnen krijgen en – eindelijk – hun financiële posities kunnen versterken.     

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie