Iveco: nieuwe 16-litermotor in 2014
| 07:30 | Truckstar Redactie

Iveco: nieuwe 16-litermotor in 2014

Iveco en Fiat Powertrain Technologies (FPT) komen met nieuwe motor voor zware toepassingen.

Een nieuwe 15,9 liter krachtbron zal voor de Italianen de grootste krachtbron zijn in een reeks van nieuwe Euro-6 motoren. Met recht een flinke motor, daar waar Iveco het afgelopen decennium vooral koerste op ‘downsizing’; veel vermogen uit relatief kleine motoren. Daar lijkt het merk van terug te komen: ook de Cursor 8 en de Cursor 10 krijgen er in de toekomst allebei ‘een litertje bij’. Dat worden dus respectievelijk 9 en 11 liter motoren. De Cursor 13 houdt wel zijn oorspronkelijke volume. De nieuwe Cursor 11 was overigens al te bewonderen op de afgelopen Bedrijfsauto-RAI.

Wat het vermogen wordt van de nieuwe ‘Big Banger’ zoals de Engelsen een grote motor noemen is nog niet bekend, maar te verwachten is dat de motor zeker over de 600 pk zal gaan, ook omdat de huidige Cursor 13 nu al 560 pk genereert.

Alleen SCR
FPT; de ontwikkelaar en producent van de nieuwe krachtbronnen bereikt voor de gehele motorenrange de Euro-6 emissienorm zonder gebruik te maken van uitlaatgasrecirculatie (EGR). Iveco vaart dus puur op de toepassing van SCR.

Bron: delloyd.be 

Foto: de Cursor 11 motor was te bewonderen op de afgelopen Bedrijfsauto-RAI in Amsterdam. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie