Politie-begeleiding geëist Sicilië
| 11:12 | Korneel Luth

Italianen pesten Hollandse eigenrijder

Uitwijken voor invoegend verkeer in Italië lijkt het einde te betekenen voor de Nederlandse eigenrijder Ronald Spekman.

Dat meldt het AD vandaag. Het is een ongelofelijk verhaal. Eigenrijder Ronald Spekman kreeg in Italië een boete van 5.000 euro, is zijn truck kwijt – die is in beslag genomen – en heeft reeds 70.000 euro aan kosten gemaakt. Het voortbestaan van zijn bedrijf lijkt onmogelijk, dankzij de Italiaanse politie.

Onrecht van het zuiverste soort

Ronald Spekman werd begin april door de Italiaanse politie aan de kant gezet toen hij op een snelweg bij Milaan naar links ging om automobilisten de ruimte te geven in te voegen.

“Dat is beleefd”, zegt Spekman tegen het AD. “Maar ik overtrad even het inhaalverbod. Ik moest naar de kant voor controle van de papieren en de tachograaf.” 

Na het doorbladeren van talloze CMR’s bleek op vier vellen de eigen bedrijfsstempel te ontbreken. Daar tilde de agenten zwaar aan want het betekende dat dit ‘illegale’ transporten waren geweest.

Spekman kreeg tevens een boete voor het overtreden van het inhaalverbod en een boete voor het overschrijden van de rijtijd met één minuut in de periode van 28 dagen voor de staandehouding.

Truck kwijt

Ronalds Scania en rijbewijs werden door de Italiaanse politie in beslag genomen. Inmiddels heeft hij zijn rijbewijs terug, maar de truck staat nog altijd in Italië.

Ronald: “Italiaanse trucks rijden door, wij worden van de weg geplukt en dan leggen ze op alle slakken zout. Ik hoor dat ook van collega’s. Ik ben na twee maanden zeker 70.000 euro kwijt. Alleen al de verplichte parkeerkosten lopen op tot 18.000 euro.”

Faillissement dreigt

Het water staat Ronald aan de lippen: “Ik probeer nu met een andere wagen te rijden. Ik dreig failliet te gaan. We lopen nu al achter met de hypotheek. Mijn zaak blijft maar liggen. Eerst staakten de rechters. Nu is mijn rechter op vakantie. En elke dag kost me handenvol geld. Ik heb een vrouw en drie kinderen. Moeten we hierdoor ons huis uit?”

Brance-organisatie TLN staat de eigenrijder bij. TLN-voorzitter van Dijk zegt in een reactie: “Ik denk dat het gewoon pesten is om de eigen bedrijven te beschermen.”

Foto: De Italiaanse politie. (ANP)

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie