Heipalen schieten de grond in bij aquaduct Muiden
| 17:17 | Korneel Luth

Heipalen schieten de grond in bij aquaduct Muiden

Inmiddels zitten er bijna 3.900 heipalen in de grond voor het nieuwe aquaduct bij Muiden.

Als onderdeel van één van de grootste wegprojecten in ons land ooit, de wegverbreding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA), wordt bij Muiden een enorm aquaduct onder de rivier de Vecht gebouwd.

Ter hoogte van Muiden wordt de A1 momenteel omgelegd. Het nieuwe stuk weg komt een stukje zuidelijker te liggen dan het huidige wegvak en kruist de rivier de Vecht.

In plaats van de huidige brug komt er een nieuw, enorm aquaduct onder de Vecht. Met 65 meter wordt dit het breedste aquaduct van Europa; het gaat plaats hebben voor maar liefst twaalf rijstroken.

Heipalen schieten de grond in bij aquaduct Muiden
Zo wordt de nieuwe situatie bij Muiden, kijkende van west naar oost. De weg krijgt 2×5 rijstroken met in het midden een wisselbaan van twee stroken. (Afbeelding: Rijkswaterstaat)

5.300 heipalen

Onder het aquaduct moeten er nogal wat heipalen de grond in: 5.300 in totaal. Inmiddels zitten er bijna 3.900 in de grond. In mei 2015 zitten alle 5.300 heipalen in de grond.

Verder wordt er circa 57.000 kubieke meter beton gestort, 8.000 ton wapeningsstaal gebruikt en wordt er zo’n 120.000 kubieke meter grond verzet voor het aquaduct.

Veel werk voor het transport

Voor chauffeurs, grondverzet-bedrijven, (zwaar-)transportbedrijven en de bouw levert deze klus nu en de komende periode enorm veel werk op.

Daarnaast zal de noordelijke Randstad bij het gereedkomen van het aquaduct en het gehele SAA-project rond 2020 een veel robuuster wegennet hebben. De A10, A9, A1 en A6 zullen tegen die tijd over grote stukken verbreed zijn. De inwoners van Muiden zullen ook opgelucht adem kunnen halen; de snelweg ligt dan niet langer strak tegen het dorp aan.

Wil je meer weten over het aquaduct bij Muiden? Kijk dan op de informatiepagina van het Bezoekerscentrum SAA, of volg het Bezoekerscentrum SAA op Facebook.

Heipalen schieten de grond in bij aquaduct Muiden
Dit is de huidige situatie bij Muiden, kijkende van oost naar west, waarbij de A1 met een ophaalbrug de rivier de Vecht kruist. (Foto: Rijkswaterstaat)

Heipalen schieten de grond in bij aquaduct Muiden
In de nieuwe situatie zal de snelweg een stuk opgeschoven zijn naar het zuiden en ligt er een nieuwe, kleinere ophaalbrug over de Vecht voor plaatselijk verkeer. (Afbeelding: Rijkswaterstaat).


Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie