A12
| 12:29 | Arjan Olsthoorn

Grote hinder en afsluitingen A12 Den Haag richting Utrecht in juni

Van 2 juni tot 1 juli voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de snelweg A12 Den Haag richting Utrecht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Rijkswaterstaat gaat onder andere het asfalt op de weg vervangen.

Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken van Nieuwerbrug tot aan De Meern niet beschikbaar. Ook wordt de A12 10 nachten en vier weekenden geheel in deze rijrichting afgesloten. Weggebruikers op de A12 moeten in juni rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet in de file aan te sluiten. Eric Diepstraten, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Midden-Nederland: “De hinder kan enorm oplopen als weggebruikers hun gedrag niet aanpassen.”

Werkzaamheden A12

Het wegdek van de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn richting Utrecht bereikt het einde van de levensduur. Ook voorziet Rijkswaterstaat dat over een paar jaar op delen van de A12 de vastgestelde geluidsnormen mogelijk worden overschreden. Daarom wordt het bestaande asfalt door stiller asfalt vervangen. Daarnaast voert de aannemer onderhoudswerkzaamheden uit aan viaducten waaronder viaduct Strijkviertel bij De Meern, vervangt men voegovergangen en wordt er gewerkt aan de vangrails. Zo gaat de A12 straks weer jaren mee.

Weekendafsluitingen en nachtafsluitingen

Tijdens de werkzaamheden is de A12 Den Haag richting Utrecht vier weekenden (7-10, 14-17, 21-24 juni en 28 juni–1 juli) dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. De A12 blijft in deze weekenden wel open van oprit Gouda tot afrit Reeuwijk. Daarnaast vinden er 10 nachtafsluitingen plaats. Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken niet beschikbaar van Nieuwerbrug/Harmelen tot aan De Meern. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat informeert de weggebruiker per weekend over de exacte afsluitingen, verwachte hinder en omleidingen.

Verkeershinder in regio Utrecht

In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. Zo worden de stalen kabels van de Galecopperbrug vervangen, het wegdek op grote delen van de A2 vernieuwd, worden renovaties uitgevoerd aan verschillende viaducten en bruggen en brengt Rijkswaterstaat nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht vind je op de website van Rijkswaterstaat.

wegwerkzaamheden

In de maand juni voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A12.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie