| 10:24 | Bert Mateboer

Frankrijk trekt grens bij veertig ton

Frankrijk gaat grenzen stellen aan het totaalgewicht van vrachtauto’s, zo meldt Evo-Fenedex. Het land komt met een wetswijziging waardoor het verboden wordt om met 44 ton totaalgewicht vanuit omliggende landen Frankrijk binnen te rijden. Veertig ton wordt het maximum.

Binnen Frankrijk geldt 44 ton als maximaal toegestane massa. Op dit moment wordt het ook toegestaan om bijvoorbeeld vanuit België met een dergelijke massa naar Frankrijk te rijden, hoewel een Europese richtlijn 40 ton als grens stelt. In het verleden zijn hiervoor weliswaar enkele bekeuringen uitgeschreven, maar die zijn uiteindelijk geseponeerd. Er bleek geen wettelijke grondslag voor de door de Gendarmerie uitgeschreven bekeuringen. De wetswijziging moet dit veranderen.

Wetswijziging

Het Franse Directoraat Générale des Infrastructures, des Transports et de la Mer (DGITM) komt eind dit jaar met een wetswijziging waarbij richtlijn 96/53/EG leidend wordt. In deze richtlijn staat dat voor internationaal verkeer veertig ton het maximaal toelaatbare gewicht is. De artikelen van de Code de la Route, waarin deze wijziging wordt opgenomen (R312-4 en R312-11), worden zeer waarschijnlijk eind dit jaar gepubliceerd, wat de Gendarmerie in staat stelt om aan de grensovergangen te gaan handhaven op een totaal toegestane maximale massa van veertig ton.
België
In België gaan al stemmen op om, op het moment dat Frankrijk gaat handhaven op veertig ton totaal gewicht, dit ook voor grensoverschrijdend verkeer aan de Belgische kant van de grens te gaan doen. Dat willen de Belgen gaan doen onder dekking van dezelfde EG-richtlijn waarnaar de Fransen nu verwijzen.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie