Finnen gaan voor hoger en zwaarder
| 12:52 | Truckstar Redactie

Finnen gaan voor hoger en zwaarder

Maximale hoogte en treingewicht per 1 oktober verhoogd

Finland verhoogd met ingang van 1 oktober de maximale afmetingen en gewichten van zware trucks. Vrachtwagens die aan de daarvoor gestelde eisen voldoen mogen vanaf nu met een hoogte van 4,40 meter (was 4,20 meter) en een gewicht van 76 ton (was 60 ton) de weg op. In de praktijk betekent dit dat alleen voertuigen met negen assen met dit gewicht kunnen rijden. 

Ook voor bestaande combinaties geldt dat het maximumgewicht omhoog gaat, mits technisch toelaatbaar:

– 4-assige trucks 32 ton > 35 ton
– 5-assige trucks 38 ton > 42 ton
– Tot 8-assige trucks 60 ton > 68 ton
– 9-assige trucks 60 ton > 76 ton 

Finland wil met deze aanpassingen zogezegd haar concurrentiepositie verbeteren: afgezet tegen Europese gemiddeldes liggen transportkosten in Finland erg hoog. De nieuwe maximummaten en gewichten moeten volgens het Finse ministerie van verkeer in 20 jaar een besparing opleveren van tussen de 1,6 tot 3,2 miljard euro.

Bruggen en tunnels

Vanwege de hogere toegestane gewichten, is voor een aantal bruggen en tunnels in Finland een beperking ingesteld. Gewichtsbeperking geldt nu voor 400 bruggen in Finland, waar voorheen voor ruim 100 bruggen een beperking gold. Daarnaast zijn er 28 veerboten die de nieuwe maximumgewichten niet aankunnen. 

Om aanpassingen door te voeren op cruciale locaties heeft de Finse regering een bedrag vrijgemaakt van 55 miljoen. Verbeteringen aan wegen en bruggen staan gepland voor 2014.

Meer informatie over de nieuwe regels is te vinden op de website van het Finse bureau voor transport.   

Bron: Raskaskalusto.fi 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie