Eurozone in recessie
| 13:05 | Truckstar Redactie

Eurozone in recessie

De economie van de eurozone als geheel is 0,1 procent gekrompen in het derde kwartaal en daarmee officieel in recessie.

De krimp werd geregistreerd in de periode tussen juli en september en is slecht nieuws voor de transportsector. De vraag naar grondstoffen en producten blijft matig. Oorzaak is de voortslepende schuldencrisis in Zuid-Europa.

De crisis raakt ook Duitsland maar dit voor het Nederlandse wegtransport zeer belangrijke land wist haar economie toch iets te laten groeien, met 0,2 procent. Vooral de export van bijvoorbeeld auto’s naar landen buiten de EU loopt lekker.

Als exportland profiteert Duitsland namelijk van de eurocrisis. De euro blijft zwak ten opzichte van de dollar en andere munteenheden. Daardoor zijn Duitse producten relatief goedkoop op de wereldmarkt, en is de concurrentiepositie ten opzichte van andere landen sterk.

Nederland krimpt
Nederland profiteert op dezelfde wijze van de crisis, maar toch is onze economie het afgelopen kwartaal flink gekrompen: met 1,1 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Vooral in de bouw gaat het slecht. Deze ook voor het transport belangrijke sector kromp met acht procent. De export, ook belangrijk voor het wegtransport, steeg nog wel maar met minder hoge cijfers. Het zijn met name de Nederlandse consumenten die, in tegenstelling tot die in Duitsland, de hand op de knip hebben gehouden.

Wellicht zijn de verkiezingen en het wachten op een regeerakkoord daar oorzaken van. Verder spelen de ontwikkelingen op de huizenmarkt een rol. De huizenprijzen zijn erg lang gestegen maar dalen nu, waardoor vermogens onder druk staan en mensen minder snel geneigd zijn geld uit te geven, zo legt Peter Hein van Mulligen van het CBS uit. Dit is vooral te zien in aankopen van duurzame goederen zoals auto’s.

In de eerste helft van dit jaar groeide onze economie nog. We zitten nog niet in een nieuwe recessie. De werkloosheid is gestegen tot 6,8 procent. Internationaal gezien is dit laag, maar voor Nederland is het erg hoog.   

Frankrijk
In de tweede economie van Europa, Frankrijk, werd voor het eerst in lange tijd een kleine groei gerealiseerd. De Franse economie staat er echter slechter voor dan de Duitse met ondermeer een strutureel hogere werkloosheid en een minder flexibele economie. Bovendien zijn de vooruitzichten voor Frankrijk slecht. De Britse economie gaat het overigens iets beter af. Dat land zat in een recessie maar heeft nu weer een procent groei laten zien, onder andere nog vanwege de Olympische Spelen. 

De Spaanse economie kromp met 0,3 procent in het tweede en derde kwartaal van dit jaar, de Portugese economie kromp met 0,8 procent en de moeder van alle problemen – Griekenland – zag haar economie met 7,2 procent geslonken ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens kenners is het grote gebrek aan concurrentiekracht van Zuid-Europa ten opzichte van Noord-Europa een van de redenen waarom die landen niet herstellen. De harde bezuinigingen helpen ook niet, maar structurele hervormingen zijn daar meer dan nodig.

Foto: Het is nog even wachten tot de economie weer aantrekt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie