| 09:56 | Arjan Olsthoorn

Eurol Rallysport trapt af voor Dakar Rally 2023

Martin en Mitchel van den Brink hebben de officiële aftrap verricht voor de Dakar Rally 2023. Het volledige team van Eurol Rallysport werd donderdagavond gepresenteerd. Ruim 150 belangstellenden waren getuige van de eerste stappen naar een nieuwe Dakar Rally.

De sponsors, relaties, familieleden en andere genodigden kregen een duidelijke presentatie voorgeschoteld. Spreekstalmeester Allard Kalff keek met Martin en Mitchel vooruit naar de komende Dakar Rally. In Saoedi-Arabië komt het team uit Harskamp met drie trucks aan de start. In de blauwe kleuren van de kersverse hoofdsponsor Eurol rijden zowel Martin als Mitchel voor hun eigen kansen. Onder de vlag van Eurol Rallysport fungeert Nico Stijnen als rijder van de snelle assistentietruck.

‘Veel vertrouwen’

“We hebben er zin in en kijken met veel vertrouwen naar de Dakar 2023,” zo liet Martin van den Brink de aanwezigen weten. “Mitchel en ik rijden voor Eurol Team De Rooy Iveco,” zo maakte de Harskamper de structuur van zijn team duidelijk. “De Powerstar Iveco is gebouwd door de mensen van De Rooy en zij zijn ook tijdens de rally verantwoordelijk voor de techniek. Mitchel en ik rijden beiden voor een goede klassering in het klassement.”

Vader en zoon

Op de vraag van tv-presentator Allard Kalff of vader Martin al ‘ruim baan’ moet maken voor zijn zoon, zei de 52-jarige Martin van den Brink: “Het wordt de derde Dakar voor Mitchel. Hij zal stevig op de deur moeten kloppen. Ik laat hem zeker niet zomaar voorbij,” aldus de ervaren rallyrijder. Martin van den Brink begint op 31 december aan zijn vijftiende optreden in de zwaarste rally ter wereld. De Harskamper is vanaf 2009 onafgebroken van de partij.

“Dat geeft aan hoeveel ervaring hij heeft,” aldus een realistische Mitchel van den Brink. “Ik heb de afgelopen twee jaar gereden en heel veel geleerd. Maar ik weet heel goed dat ik nog veel kan leren van mijn vader.” De 20-jarige Harskamper is vooral blij met de kans die hij krijgt. “Het is prachtig dat de mensen van Team De Rooy vertrouwen in ons hebben en het mogelijk maken dat we beiden in een Powerstar kunnen rijden. We beschikken echt over topmateriaal en daar ben ik heel blij mee.”

‘Ongelooflijk knap’

Dat Mitchel van den Brink voor het team van Gerard de Rooy uitkomt is volgens Henk van Leuven geen ‘vergissing’. “Vorig jaar heeft Mitchel zich als rijder in de Iveco Trakker goed staande gehouden. In een truck die 1500 kilo zwaarder was dan die van de toppers bleef hij iedere etappe in het spoor van de beste rijders en eindigde als tiende in het klassement. Dat is echt ongelooflijk knap,” zo liet de teammanager van De Rooy weten. “We zijn als Team De Rooy echt heel tevreden dat zowel Martin als Mitchel voor het tweede jaar voor ons rijden. We zijn blij met de combinatie van ervaring en talent. Met onze twee andere equipes, met Janus van Kasteren en Vick Versteijnen als rijders, hebben we een ijzersterk team. We zijn podium plichtig.”

Team

In het Midden-Oosten wordt de jonge Van den Brink genavigeerd door de Spanjaard Moi Torrallardona en fungeert Edenaar Jarno van de Pol als monteur. “Moi is een fantastische navigator. Hij heeft meerdere keren de Dakar Rally gewonnen en heeft een schat aan ervaring. Vooral zijn kalmte en het foutloos kunnen navigeren is een fantastisch uitgangspunt voor mij. Ik kijk heel erg uit naar de samenwerking met deze twee mannen,” aldus Mitchel.

Martin van den Brink vormt in de Dakar Rally een formatie met navigator Erik Kofman en monteur Richard Mouw. De rallyrijder wil na het debuut in de Iveco in 2022 een tikkeltje verder kijken. “We werden vorig jaar zesde. We hebben echt heel behoudend gereden. Ik had na afloop ook nergens last van. Dat was in het verleden wel anders. Deze truck is echt geweldig en ik wil proberen om er een tandje bij te zetten,” aldus Martin, die vorig jaar als zesde eindigde. “Wij moeten dit jaar ook gaan voor een topklassering.”

‘Droom komt uit’

Die teamgeest wordt onderstreept door Nico Stijnen. De coureur uit Maaseik debuteert dit jaar in de Dakar Rally. “Een droom komt uit,” zo vertelde de liefhebber die al lang aan het team is verbonden. “Ik ben tien jaar bij het team betrokken. Ik heb er heel erg van genoten en ben nu blij dat ik als assistent voor Martin en Mitchel mag fungeren,” aldus de 57-jarige Stijnen, die met Joël Ebbers en Voorthuizenaar Christiaan van der Haar in de Iveco Trakker rijdt. “We hebben één doel en dat is de finish halen en hulp bieden waar we dat maar kunnen doen.”

Het team van Eurol Rallysport vertrekt op 27 december naar Saoedi-Arabië. Voordat het zover is wacht er nog een open dag en moeten de trucks op transport. Zaterdag is in Harskamp de ‘uitzwaaidag’ en daarna worden de voertuigen in gereedheid gebracht voor vervoer naar Marseille.

Eurol Rallysport

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie