Euro 6-subsidie goed voor MB
| 11:03 | Truckstar Redactie

Euro 6-subsidie goed voor MB

Mercedes-Benz spint garen bij de subsidie die transporteurs krijgen bij aanschaf van een Euro 6-truck.

Momenteel staan maar liefst vijftig nieuwe Euro 6-Actrossen klaar om op kenteken gezet te worden.

De subsidie is bestemd voor de eerste eigenaar van een Euro 6-truck. Het bedrag is 4.500 euro per voertuig. Dat kan ook met terugwerkende kracht aangevraagd worden, voor trucks waarvan het defintieve kentekenbewijs is afgegeven na 29 februari.

Scania en Mercedes
Alleen Scania en Mercedes leveren op dit moment de (duurdere) Euro 6-uitvoeringen van hun trucks. Mercedes voegt vanaf 1 juli twee nieuwe motoren toe die als Euro 5- en Euro 6-uitvoering geleverd kunnen worden. Dit zijn de nieuwe 7,7 liter en 10,6 liter motoren. Die komen tevens in de nieuwe Antos beschikbaar.

Het totale subsidiebedrag is 39 miljoen euro, waarvan maximaal 7 miljoen dit jaar wordt uitgegeven en minimaal 32 miljoen in 2013. Hiermee kan voor 8.600 trucks subsidie gegeven worden.

De Euro 6-norm betekent een vermindering van tachtig procent in NOx-uitstoot, (stikstofoxide en stikstofdioxide, schadelijk voor de luchtwegen en longen, en een zure regen-maker), vergeleken met Euro 5 en vijftig procent minder fijnstof, (eveneens schadelijk voor de longen en luchtwegen). De Euro 6-norm gaat per 31 december 2013 in.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie