Euro 6: Korting maut per 1 oktober 2013
| 15:06 | Truckstar Redactie

Euro 6: Korting maut per 1 oktober 2013

Mautregeling op de schop, voordeel voor Euro 6.

Peter Ramsauer, de Duitse minister van transport wil per 1 oktober volgend jaar een nieuwe tarievenstructuur voor de LKW-maut. Dat meldde de Duitse minister van verkeer gisteren tijdens de publieks-opening van de IAA Nutzfahrzeuge in Hannover.”Het is mijn politieke wil, om uiterlijk op 1 oktober 2013 een nieuwe tarievenstructuur in werking te stellen”, meldde Ramsauer tijden zijn openingstoespraak.  
Euro 6 krijgt daarbij een nieuw, gunstig tarief. Tot die tijd blijft het tarief hetzelfde als voor Euro 5 voertuigen.

Ramsauer zei dat een deel van de hoge investeringskosten voor Euro 6 vrachtwagens door de nieuwe tarieven terugverdiend kan worden. Concrete bedragen wilde de minister niet noemen, omdat eerst de resultaten van een onderzoek naar de kosten van wegonderhoud moeten worden afgewacht. 

Ramsauer verwees in zijn toespraak verder naar een voorstel dat BGL (Bundesverband Güterkraftverkehr, Logistik & Entsorgung) en VDA (Verband der Automobilindustrie) voorlegden.

Voorstel
Beide belangenorganisaties stelden toen een voordeel van vier cent voor Euro 6 voertuigen ten opzichte van Euro 5. Vanaf 2016 zou dat verschil verlaagd moeten worden naar twee cent, om sterke waardevermindering van Euro 5 trucks te voorkomen.

Ramsauer riep in zijn toespraak transportondernemers op tijdig te investeren in Euro 6: “Met deze voertuigen is het mogelijk milieuvriendelijker en economischer te werken.”

Verwacht wordt wel dat de tariefherziening tevens aan wordt gegrepen om de andere maut-klasses te verhogen.

Bron: Verkehrsrundschau.de 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie