EU tikt Oostenrijk op vingers
| 14:46 | Truckstar Redactie

EU tikt Oostenrijk op vingers

Het sectorale rijverbod voor bepaalde ladingen op de Inntal-Autobahn in Tirol is illegaal.

Dit heeft het Europees Gerechtshof in Luxemburg bepaald. Het rijverbod gold voor vrachtwagens geladen met afval, stenen, grond of zand, personenauto’s, graan en rondhout.

Het rijverbod druist in tegen het Europese principe van het vrije verkeer van goederen, zo oordeelde het gerechtshof. Een dergelijk rijverbod zou alleen gerechtvaardigd zijn, als het halen van een milieudoelstelling gerealiseerd werd, zo luidde het in de uitspraak.

Niet de juiste maatregel
Het rijverbod is echter in dit geval niet de juiste maatregel om het milieu te beschermen, aldus de Europese rechters. Oostenrijk heeft niet alle andere mogelijkheden onderzocht om de uitstoot van uitlaatgassen naar beneden te brengen. Zo zou de snelheid van het autoverkeer naar beneden kunnen.

Overigens moet worden opgemerkt dat de meeste trucks tegenwoordig zo schoon zijn, dat van luchtvervuiling door trucks, amper nog sprake is.

In plaats van het vervoer van bepaalde materialen te verbieden op de Inntal-autobahn – met als gevolg dat trucks grote afstanden omrijden – zou Oostenrijk bijvoorbeeld ‘vieze’ Euro 2- en Euro 3-trucks kunnen verbieden op de Inntal-autobahn, zo is de redenatie.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie