files
| 16:02 | Truckstar Redactie

Erg weinig files in juli

Sinds 2005 is de filezwaarte niet zo laag geweest als in de maand juli.

Volgens berekeningen van de ANWB was de filezwaarte in juli zeventig procent lager dan het gemiddelde van de maand juli de afgelopen zeven jaar.

Goed nieuws

Dat is goed nieuws voor chauffeurs en transportbedrijven, aangezien hiermee minder kostbare rijtijd verloren is gegaan aan stilstaan en langzaamrijden dan in dezelfde maand in voorgaande jaren.

Maar het is ook goed nieuws voor de economie en maatschappij als geheel, omdat met minder files minder tijd en geld verloren gaat. Als maatschappij kunnen we meer doen tegen lagere kosten als we minder in de file staan.

Rotterdam

De meeste files in de maand juli stonden in de regio Rotterdam, alwaar momenteel de A15 verbreed wordt. Verder zorgden enkele bizarre ongelukken voor de nodige vertraging.

Op dinsdag 16 juli vloog op de A2 bij Kerkdriel een truck door de middenberm na een klapband. Een dag later gebeurde een vergelijkbaar ongeluk op de A12 bij Velperbroek en op 19 juli werd – in het verlengde van de A12 – autobahn 3 in Duitsland afgesloten na verschillende ongelukken bij Wesel , wat de nodige vertraging veroorzaakte.

Traditioneel wordt er in de zomer juist veel gewerkt, met het een en ander aan files tot gevolg. Inmiddels zijn echter enkele grote projecten afgerond en is er op cruciale plaatsen meer wegcapaciteit beschikbaar.

De filezwaarte is een begrip dat door de ANWB, VerkeersInformatieDienst en Rijkswaterstaat gebruikt wordt. Hierbij wordt de lengte van een file vermenigvuldigd met de duur.

Foto: Lekker doorhobbelen deze zomer.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie