CombiMAX
| 09:50 | Arjan Olsthoorn

Een Faymonville CombiMAX om 195 ton door Estland te transporteren

Zestig kilometer lijkt slechts een steenworp ver. Een project van de Finse specialisten van AT Special Transport toont echter aan hoeveel uitdagingen een dergelijke korte afstand kan inhouden. Drie dagen zijn nodig om een 195 ton zware voedingswatertank, rustend op 26 CombiMAX-aslijnen, over deze afstand te transporteren.

Het schouwspel van de indrukwekkende combinatie zorgt voor heel wat kijklustigen. Omwonenden en geïnteresseerden verwonderen zich over het voertuig en nemen foto’s. Op dit ogenblik leeft er nog veel spanning onder de 30 mensen die meewerken aan het transport. Jonas Ahola en zijn team van AT Special Transport hebben veel ervaring met dergelijke projecten. Hij beschrijft echter de omvang van deze job. “Voor ons is het de grootste afzonderlijke transportopdracht tot nog toe.”

Eindbestemming Uruguay

Hij en zijn team hebben al weken van gedetailleerde planning achter de rug. “Veel elektriciteits- en telefoonleidingen moesten vrij worden gemaakt. Het was dus een enorme taak om het treinverkeer stil te leggen voor de drie dagen en om de bovenleidingen los te maken zodanig dat deze hoog genoeg konden worden opgehangen.” Goed teamwerk tussen de verschillende partners leidt tot succes bij dergelijke opdrachten.

AT Special Transport

De reis van de tank start in Jüri, waar de fabrikant Estanc is gevestigd. Het is de grootste container die Estanc ooit produceerde. De voedingswatertank, met een gewicht van bijna 200 ton, zal naar Uruguay worden verscheept. Daar is men bezig met de bouw van een van de grootste pulpfabrieken ter wereld. Zodoende is het doel van de voedingswatertank is om corrosieve zuurstof en koolstofdioxide uit het water te verwijderen. Hierdoor zullen de met stoom aangedreven systemen van de fabriek langer meegaan.

Simulaties en beperkingen onderweg

Het eerste trajectdeel in Estland is erg moeilijk, als gevolg zijn er verschillende transportfasen vooraf gesimuleerd. “De lengte van het konvooi met een trekkende en een duwende truck maken het nemen van krappe bochten op rotondes en bij andere uitdagende kruispunten daarom erg moeilijk. Met behulp van simulaties verzekeren we dat we deze moeilijke punten kunnen passeren.”

Echter naast de hoogte en de lengte zorgt ook het gewicht voor moeilijkheden. Met het 26-assige modulaire CombiMAX-voertuig van Faymonville vertrouwen Jonas Ahola en het AT-team op beproefd hightechmateriaal. “Het traject verliep langs vele kleine wegen omdat vele bruggen dit gewicht niet aankunnen. Dit betekent ook dat de kleine wegen zijn gecontroleerd op het draagvermogen ervan. Met de CombiMAX en de pendelassen zorgden we voor een nuttig laadvermogen van 12 ton per aslijn.”

Faymonville CombiMAX

“De combinatie was ideaal voor dit project vanwege de gemakkelijke opstelling en het lage gewicht per aslijn. Met de CombiMAX konden we compact blijven en het transport met minder aslijnen realiseren,” vertelt Ahola.

Modulaire CombiMAX

De veilige aankomst in Paldiski is daarom een bevestiging voor Ahola dat ze een van de opkomende spelers op de markt zijn voor dergelijke projecten in heel Europa, met inbegrip van verzending, hantering, transport en installatie. Faymonville is hun betrouwbare partner bij deze ontwikkeling. “Onze projecten lijken groter te worden naarmate we meer gespecialiseerde uitrusting hebben”, aldus Jonas Ahola, die vertrouwt op een sterke vloot diepladers, diepbedopleggers, plateau-opleggers en modulevoertuigen van Faymonville.

Foto’s: Tõnis Tuuder

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie